Hejtman udělil ceny Památka Plzeňského kraje. Podívejte se na neuvěřitelné proměny! FOTKY

26.05.2023 12:36

V pátek 26. května 2023 se na Krajském úřadě Plzeňského kraje konalo již popáté setkání s názvem Den památek Plzeňského kraje, v rámci kterého proběhlo i vyhlášení výsledků a předání ocenění v soutěži Památka Plzeňského kraje 2022. Některé proměny památek doslova berou dech.

Vítěz_1_Studená_PK
Vítěz_1_Studená_PKVítěz před obnovou_Studená_PKBývalá kaple Božího těla, Nepomuk1Bývalá kaple Božího těla, NepomukBývalá tvrz, Stráž, část obce Bernartice1Bývalá tvrz, Stráž, část obce BernarticeKaple sv. Jana Nepomuckého s pamětním křížem, Bolešiny, část obce Slavošovice1Kaple sv. Jana Nepomuckého s pamětním křížem, Bolešiny, část obce SlavošoviceKaple sv. Judy Tadeáše, Hostouň, část obce Štítary1Kaple sv. Judy Tadeáše, Hostouň, část obce ŠtítaryKaple Zjevení Panny Marie se 2 sochami, Klatovy 1Kaple Zjevení Panny Marie se 2 sochami, KlatovyKostel sv. Bartoloměje, Volduchy1Kostel sv. Bartoloměje, VolduchyKostel sv. Vavřince, Úlice1Kostel sv. Vavřince, ÚliceLamingenova Boží muka, Klenčí pod Čerchovem1Lamingenova Boží muka, Klenčí pod ČerchovemMěstské opevnění, Pražská (Červená) brána, Horažďovice1Městské opevnění, Pražská (Červená) brána, HoražďoviceMěstský Dům U Zlaté koule, Plzeň1Městský Dům U Zlaté koule, PlzeňSocha Panny Marie Immaculaty, Podmokly1Socha Panny Marie Immaculaty, PodmoklySocha sv. Donáta, Oselce1Socha sv. Donáta, OselceSocha sv. Jana Nepomuckého a pamětní kříž, Horšovský Týn1Socha sv. Jana Nepomuckého a pamětní kříž, Horšovský TýnSocha sv. Jana Nepomuckého, Brod nad Tichou1Socha sv. Jana Nepomuckého, Brod nad TichouSocha sv. Pavla a sv. Jana v areálu kostela Narození Panny Marie, Plzeň - Křimice 1Socha sv. Pavla a sv. Jana v areálu kostela Narození Panny Marie, Plzeň - KřimiceSochy sv. Vojtěcha a sv. Floriána, Nečtiny1Sochy sv. Vojtěcha a sv. Floriána, Nečtiny

„Jedním ze zájmů Plzeňského kraje je péče o naše bohaté kulturní dědictví. Obnova kulturních památek a historických objektů je důležitá pro zachování naší kulturní historie a významně se podílí i na oživení a propagaci památek a zajímavých míst Plzeňského kraje,“ řekl na slavnostním ocenění Rudolf Špoták, hejtman Plzeňského kraje.

Hlavní cenu Památka Plzeňského kraje 2022 v kategorii pro stavby získala společnost Plzeňský TEN EXPRES s.r.o., která je vlastníkem areálu venkovské usedlosti čp. 30 s chalupou čp. 19 ve Studené, a to za celkovou opravu areálu a jednotlivých staveb. Práce zahrnovaly především opravu roubených konstrukcí, opravu střech, rehabilitaci truhlářských výplní oken a dveří. Opraveny byly také fasády zděných staveb v areálu usedlosti, interiéry byly vybaveny dobovým nábytkem. Opravené stavby jsou cenným dokladem venkovské architektury severního Plzeňska od poloviny 18. do 30. let 20. století.

Venkovská usedlost před proměnou, jak vypadá stavení dnes můžete vidět na titulní fotografii.

Do soutěže bylo nominováno celkem 18 nemovitých kulturních památek, jejichž obnova nebo její významná část byla dokončena v roce 2022. V kategorii věnované sochám a drobné architektuře se v soutěži volilo z 8 nominovaných kulturních památek a v kategorii „Stavby“ bylo do soutěže nominováno 10 kulturních památek.

Soutěž Památka Plzeňského kraje se konala letos již popáté. Slouží jako ocenění za náročnou péči o památky v Plzeňském kraji. „Všem těm, kteří se věnují tomuto náročnému úkolu, patří velký dík, protože díky jejich práci mohou obyvatelé i návštěvníci našeho kraje poznat a obdivovat jeho zajímavou historii a kulturní bohatství. Věřím, že ocenění v soutěži je takovým poděkováním, které inspiruje i další vlastníky památek k příkladné péči o ně a přispěje k rozvoji péče o kulturní dědictví v našem kraji,“ doplnil Libor Picka, člen Rady Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Oceněna byla i zdařilá obnova Pražské (Červené) brány městského opevnění v Horažďovicích, která je po opravě fasád a střechy jednou z dominant města. O rekonstrukci jsme informovali zde.

Červená brána před proměnou.

Červená brána po proměně.

Ocenění získala také celková obnova kaple sv. Judy Tadeáše ve Štítarech u Hostouně, která odvrátila havarijní stav této hodnotné sakrální stavby a navrátila jí původní podobu.

Kaple sv. Judy Tadeáše před proměnou.

Kaple sv. Judy Tadeáše po proměně.

Hlavní cenu „Památka Plzeňského kraje“ 2022 v kategorii pro sochy a drobnou architekturu získal pan Vladimír Lobkowicz za restaurování soch sv. Pavla a sv. Jana v areálu kostela Narození Panny Marie „Na Horničce“ v Plzni - Křimicích. Náročný restaurátorský zásah zahrnoval zpevnění původního materiálu, doplnění chybějících částí, modelace soch i doplnění chybějících kovových atributů. Opravené sochy pak byly osazeny na pilíře ohradní zdi u kostela. Díky tomu může opět vyniknout barokní krása těchto sochařských děl, které byly od roku 1993 uloženy v havarijním stavu v depozitáři.

Stav soch sv. Pavla a sv. Jana v areálu kostela Narození Panny Marie před proměnou.

Soch sv. Pavla a sv. Jana v areálu kostela Narození Panny Marie po proměně.

Oceněno bylo dále restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého a pamětního kříže v Horšovském Týně, které tvoří sochařskou výzdobu silničního mostu vedoucího přes řeku Radbuzu. O restaurovaní sochy jsme informovali zde. Dalším oceněným počinem bylo celkové restaurování pilíře se sochou sv. Donáta v Oselcích.

Socha sv. Donáta v Oselcích před proměnou.

Socha sv. Donáta v Oselcích po proměně.

O hlavních cenách „Památka Plzeňského kraje“ rozhodla na základě bodování pětičlenná odborná komise. Hlasovat mohla i veřejnost. Na základě výsledků veřejného hlasování byly uděleny Ceny veřejnosti. Nejvíce hlasů získala obnova omítek, fasád a plechové krytiny věže kostela sv. Bartoloměje ve Volduchách s celkovým počtem 352 hlasů a restaurování a přemístění sochy Panny Marie Immaculaty v Podmoklech s celkovým počtem 432 hlasů.

Podívejte se do fotogalerie na všechny nominované proměny.

 

Aktuálně probíhá 20. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje, ve které o prestižní titul bojuje 40 staveb. Některé oceněné proměny památek jsou přihlášené i do této soutěže. Na všechny přihlášené stavby se můžete podívat zde.

Foto zdroj Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24