Horská služba na Šumavě je v pohotovosti! Sezóna startuje

03.06.2016 8:26

Se začátkem června stratuje na Šumavě letní sezóna. Horská služba je připravená, počítá se s nárůstem počtu turistů. Bikepark na Špičáku má nové bezpečnostní značení.

FOTO_ Horská služba Šumava (1)

S prvním červnovým víkendem se rozjíždí i letní sezóna na Šumavě. Horská služba má za sebou několik prověřovacích cvičení a na novou sezónu je připravená. Novinkou je například nové bezpečnostní značení v bikeparku na Špičáku.

Před startem sezóny došlo na důkladné proškolení jak profesionálních, tak dobrovolných složek záchranářů. Posílené jsou také služby na všech stanicích. Důvod je jasný, během letošního léta se počítá s nárůstem počtu turistů.

"Máme zabezpečeno rovnoměrné pokrytí našeho pohoří, nonstop dispečink pro celou oblast Šumava je zajištěn ze stanice Špičák, dále pak máme záchranáře na stanicích Prášily, Kvilda, Nová Pec a Kramolín,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

"Zajištěna je také spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského i Jihočeského kraje a také s oběma krajskými Leteckými záchrannými službami. Zároveň také spolupracujeme v případě potřeby s Policií ČR, Hasičským záchranným sborem a na území Národního parku Šumava s Informační a strážní službou, “ dodává Michal Janďura.

Profesionální i dobrovolní členové horské služby mají za sebou také komplexní školení tzv. First responderů ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou. Jde o záchranáře, kteří dojedou ke zraněnému dříve, než mohou dorazit zdravotníci, především v místech, kde je dojezd sanitky buď delší, nebo komplikovaný například terénem.

Bikepark na Špičáku má nově záchytné body. Pomohou orientaci turistů v nesnázích, kteří budou potřebovat pomoc...

Novinkou pro letošní letní sezónu jsou takzvané záchytné body na tratích bikeparku Špičák. Tratě mají své cedulky, na kterých je příslušné označení. Areál navíc vypracoval podrobnou mapu všech tratí s umístěním těchto záchytných bodů.

"V případě úrazu tak ihned víme, kde se například stala nehoda. Tratě vedou silně zalesněným terénem, sami cyklisté obvykle nevědí, kde vlastně jsou a odpadne tak někdy zdlouhavé hledání místa nehody,“ uvedl k vytvoření záchytných bodů Michal Janďura. Po dobu otevření areálu bude během jeho provozu zajištěna služba přímo na stanici horské služby ve sportovním areálu na Špičáku.

"Systém záchytných bodů především pomůže cyklistovi, který se na trase zranil, aby se rychle zorientoval a mohl přesně určit, kde se nachází. Stejně tak záchranáři Horské služby, když dostanou písmeno trati a číslo bodu, podle mapy ihned ví, kam mají jet,“ uvedl Jan Kasík z Bikeparku Špičák s tím, že se tak výrazně zkrátí čas dojezdu záchranářů. Bikepark Špičák je navíc jedinou lokalitou v republice, kde se pořádá jeden ze závodů Evropského poháru ve sjezdu horských kol, takže i závodníkům či pořadatelům na trati značení ulehčí orientaci.

Také v letošním roce funguje jednotné pohotovostní číslo horské služby +420 1210. "Slouží především pro nahlášení úrazů, pro plánování tras či informace o aktuálním počasí by měli turisté používat spíše čísla na jednotlivé stanice, které najdou na webových stránkách Horské služby ČR,“ doplnil náčelník šumavských záchranářů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24