QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hotely se otevřou bez omezení kapacity, rozvolňuje se i ve školství

17.05.2021 17:38

Vláda se dohodla na dalším rozvolňování od pondělí 24. května. Tak jak bylo avizováno, otevřou se hotely a ubytovací zařízení. Dále se otevřou střední i vysoké školy. Další podrobnosti v článku.

vlada 29_4_plaga havlicek foto vlada_cz

"Vláda přijala mimořádné opatření, které umožnuje od 24. května uvolnit v plném režimu ubytovací zařízení. Nebudou omezeni kapacitou. Podmínkou je opět očkování, testování nebo prodělání covidu-19," uvedl ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček s tím, že při vstupu do objektu se musí hosté prokázat, že slibují požadavky. Splnění podmínek musí kontrolovat hoteliéři a provozovatelé ubytovacích zařízení.

Ministr školství Plaga potvrdil na tiskové konferenci po jednání vlády, že se vrací výuka na druhém stupni bezrotačně ve všech zbylých krajích (v Plzeňském kraji toto platí již od 17. května). Otevřou se i střední a vysoké školy.

"Střední školy se od 24. května vrací k plné teoretické výuce. V případě antigenních testů se žáci budou testovat 1x týdně. Teoretickou výuku mohou obnovit také vysoké školy, podmínkou jsou rozestupy 1,5 metru," uvedl dále ministr školství Robert Plaga. Podle Plagy se rozjedou i umělecké školy a střediska volného času.

Zvýší se počet lidí na akcích. "Rozšířili jsme počet diváků na sportovních a kulturních akcích. Co se týká diváků venku až 1000 diváků a uvnitř 500 diváků při doržení standardních podmínek, které byly nastaveny. Rozšířili jsme možnost pro vzdělávací akce, typu kongresy, venku 100 a uvnitř 50 účastníků," uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Další rozšíření platí pro vnitřní sportoviště. "Skupina, která sportuje společně může tvořit až 12 hráčů, na celém sportovišti až 30 osob," uvedl ministr zdravotnictví Arenberger. Ačkoliv jsou otevřené vnitřní sportoviště, bazény stále na otevření čekají. Otevřeny nebyly zatím ani pro plavecké kluby. Více jsme psali zde.

Kdy by se mohly otevřít restaurace a další ještě uzavřené provozy? Podle Havlíčka je reálná první polovina června. Přesné datum ale sdělí buď příští pondělí nebo za 14 dní.

foto: vlada.cz

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24