25.08.2025 11:09 25.08.2025 19:05
Policie pátrá po mladém muži, pohřešuje se od víkendu
V obci Zavlekov na Klatovsku nyní zasahují záchranné složky. Probíhá intenzivní pátrání po jednadvacetiletém muži, který se od neděle nevrátil domů.
25.08.2025 11:09 25.08.2025 19:05
V obci Zavlekov na Klatovsku nyní zasahují záchranné složky. Probíhá intenzivní pátrání po jednadvacetiletém muži, který se od neděle nevrátil domů.
25.08.2025 11:39
Čtvrtý plzeňský obvod připravil odpoledne plné zábavy, soutěží a pestrého programu pro celou rodinu. Vstup je zdarma.
25.08.2025 8:42
Státní veterinární správa (SVS) stahuje z prodeje kvůli obsahu listerií krůtí šunku. Zkontrolujte si, zda ji nemáte doma v lednici.
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes.
„Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu,“ říká Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.
Identifikace výrobku:
Název:
Tesco: Krůtí šunka se sníženým obsahem soli 100 g
Globus: Krůtí prsní šunka se špetkou soli
Výrobce: LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o. (CZ 21940398)
Šarže: 25260224
Datum spotřeby: 31. 3. 2024
Velikost vyrobené šarže: 97.8 kg
Celá šarže byla vyexpedovaná do logistických center Tesco (93 kg) a Globus (4,8 kg) a dále do prodejen obou řetězců po celé České republice.
„Krajská veterinární správa nařídila výrobci pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté mu bude umožněno pokračování ve výrobě,“ uvádí Vorlíček.
Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Nebezpečí mohou tyto bakterie představovat zejména pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy.
Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.
Foto SVS