Jak se promění chátrající městské lázně a jaká je jejich historie? Ukazuje výstava

17.10.2022 18:47

Výstava s názvem Proměna městských lázní mapuje historii městských lázní v Plzni. Ukazuje historii lázní, současnost a také budoucí podobu dnes již chátrajícího objektu.

Zahájení výstavy Proměna městských lázní (3)
Zahájení výstavy Proměna městských lázní (3)Zahájení výstavy Proměna městských lázní (4)Zahájení výstavy Proměna městských lázní (5)Zahájení výstavy Proměna městských lázní (1)

Výstavu, kterou připravil Plzeňský kraj, můžete vidět až do konce roku v Plzni před Západočeských muzeem. S budou lázní vás seznámí fotografie i vizualizace na celkem deseti výstavních panelech.

"První fotografie představují budovu v roce 1931. Postupně lze projít na desítce oboustranných panelů skrze současnost až k budoucí podobě unikátní budovy tak, jak ji navrhl Ateliér Soukup Opl Švehla, který je autorem celé Objemové studie bývalých Městských lázní v Plzni," informuje mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Výstava bude umístěna před budovou Západočeského muzea v Plzni do konce prosince 2022.

Jak jsme vás již informovali, budovu městských lázní získal do svého vlastnictví Plzeňský kraj. Od majitele budovy společnosti TWB Praha ji odkoupil prostřednictvím podílového vlastnictví za 120 milionů korun. Psali jsme ZDE.

V současné době je kupní smlouva podepsaná a schválená. Plzeňský kraj připravuje tvorbu řídících orgánů společnosti, která bude celý projekt rekonstrukce městských lázní realizovat a zastřešovat.

„Jde o dlouhodobě nevyužívanou budovu, která má prostory pro účely, které jako kraj jednoznačně využijeme. Takový unikátní objekt si zaslouží zachránit. Naším záměrem je jednak vybudování odpovídajících prostor pro Západočeskou galerii a také vybudování multifunkčního sálu pro široké využití, a to v historické části budovy, kde se nacházel bazén. Naším záměrem je vrátit budově její pomyslný lesk v souladu s moderními trendy a využitím,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Kraj má s budou jasné záměry, využívat ji chce nejen pro kulturní účely. „ Naším záměrem je dát veřejnosti, návštěvníkům Plzeňského kraje moderní a vzdušný prostor, který nabídne také možnosti využití pro folklórní soubory, pro Středisko volného času Radovánek nebo environmentální centrum zaměřené na změnu klimatu ve městech, prostory pro prodejní výstavy a propagaci rozličných oblastí našeho kraje,“ říká náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Bernard.

Plánované budově nové galerie v Plzni U Zvonu tak tímto odkupem lázní definitivně odzvonilo. Plzeňský kraj podle Bernarda získá více než dvojnásobný prostor oproti plánované budově galerie v přibližně stejné hodnotě.

foto: Plzeňský kraj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24