Meteorologové prodloužili výstrahu před ledovkou! Zdravotníci mají plné ruce práce

20.12.2022 7:46

Mrznoucí déšť trápí západní část České republiky. Ledovka se tvoří na chodnících i silnicích. Meteorologové varují, že budou ledovky vznikat i během dnešního dopoledne.

1

“Na severozápadě a západě Čech se vyskytuje a ještě během nejbližších hodin bude vyskytovat mrznoucí déšť, při kterém se znovu vytváří nebezpečná ledovka. Proto jsme během rána aktualizovali výstrahu,” uvádí aktuálně Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha před ledovkou platí od dnešního rána, tedy 20. prosince 05:33 do 9:00. Platí pro celý Plzeňský kraj, zejména pro Kralovice, Nýřany, Plzeň, Stříbro a Tachov. “Během dopoledne budou srážky ustávat a riziko tvorby ledovky dočasně pomine. Další mrznoucí srážky očekáváme nejen na severozápadě Čech, ale i na ostatním území, během zítřka,” doplnilo ČHMÚ.

Během noci vydala výstrahu i Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. “Zdravotničtí záchranáři vydávají okamžitou výstrahu před pády na ledovce! Krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali od včerejší šestnácté hodiny cca dvacet úrazů spojených s pády na chodníku,” uvádí ZZS. “Žádáme tedy zejména seniory, aby dnes večer pokud možno vůbec nevycházeli a předešli tak zbytečným zraněním. Nákupy a další záležitosti je nyní lepší odložit. Připomínáme, že komplikované zlomeniny mohou mít pro starší ročníky fatální následky, ač se nepříjemné pády nevyhýbají ani mladším.”

Ledovka způsobila i hromadnou dopravní nehodu v sousedním kraji.Výstraha platí i pro motoristy, silnice se rychle mění v ledovou plochu. V Lubenci, který se sice nachází v Ústeckém kraji, ale jen několik kilometrů od hranic kraje našeho, již došlo k hromadné nehodě několika desítek vozů. Pokud urgentně nemusíte, minimálně do zítřejšího poledne nevyjíždějte a pohybujte se s maximální opatrností,” apelují zdravotníci.

 Foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24