Rekonstrukce plzeňské nádražní budovy je za polovinou. Kdy bude hotovo? FOTKY

25.01.2023 10:01

Budova hlavního vlakového nádraží prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Stavební práce jsou již za polovinou. Kdy bude hotovo? Čtěte podrobnosti.

prohlídky nádražní budovy_rekonstrukce_0123_ÚMO Plzeň 2 (2)
prohlídky nádražní budovy_rekonstrukce_0123_ÚMO Plzeň 2 (2)prohlídky nádražní budovy_rekonstrukce_0123_ÚMO Plzeň 2 (4)prohlídky nádražní budovy_rekonstrukce_0123_ÚMO Plzeň 2 (3)prohlídky nádražní budovy_rekonstrukce_0123_ÚMO Plzeň 2 (5)prohlídky nádražní budovy_rekonstrukce_0123_ÚMO Plzeň 2 (1)

Na hlavním nádraží v Plzni byly již v roce 2019 zrekonstruované podchody s bezbariérovým přístupem k vlakům, železniční mosty, ale třeba i nástupiště. Aktuálně prochází velkou rekonstrukcí výpravní budova, ta byla slavnostně otevřena v roce 1907, památkově chráněna je od roku 2000.

Rozsáhlá rekonstrukce budovy začala v dubnu roku 2021. „Komplexní rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy zahrnuje rekonstrukci střešního a obvodového pláště, oken a dveří, technického zázemí, úpravy interiérů pro zlepšení služeb cestujícím a vytvoření administrativně-provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců,“ vysvětlil Tomáš Šlais, technický dozor investora, kterým je Správa železnic.

Budova projde kompletní přeměnou. Vzniknou nové pokladny, které budou prostorné a laděné do minimalistického stylu. Velkou výhodou bude možnost zakoupení jízdenky od všech přepravních společností na jednom místě, což dosud nebylo možné. Horní hala bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor s obchody. „Zájem obvodu je, aby zde v budoucnu byla i služebna Městské policie, popřípadě Policie ČR,“ uvedl starosta Slovan Lumír Aschenbrenner.

Klíčovou myšlenkou návrhu je propojení nádraží s městem. Novinkou bude restaurace se zahrádkou, která oživí dnes nevyužívaný prostor za nádražím. Exteriér s interiérem propojí nové celoprosklené dveře.

Předpokládané ukončení hlavních stavebních prací v prostorách pro veřejnost je dle Úřadu městského obvodu Plzeň 2 do konce letošního roku, celkové dokončení ostatních prací pak skončí na jaře roku 2024. Stavba byla vysoutěžena za necelých 668 milionů korun.

Foto ÚMO Plzeň 2, vizualizace A8000 - architektonický atelier

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24