Sbírka potravin vynesla 520 tun zboží. Lidé v Plzeňském kraji výrazně přispěli

14.11.2022 10:20

V sobotu 12. listopadu se po celé České republice konala podzimní Sbírka potravin. Na více než 1400 prodejnách se podařilo vybrat celkem 468 tun potravin.

potravinová sbírka_ilustračka

Lidé na západě Čech do Potravinové banky výrazně přispěli. „V Plzeňském kraji se při včerejší Sbírce potravin vybralo více než 20 tun potravin a drogerie. Moc děkujeme všem dárcům!“ uvedla Potravinová banka Plzeň.

Pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova a pokrývá celou Českou republiku. Darované zboží se nyní převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace i města a obce všem potřebným.

„Je smutnou realitou, že počet lidí v nouzi intenzivně narůstá, meziročně o 35 %, a to i těch, kteří dosud tento druh pomoci nepotřebovali. Důvodem je předchozí koronavirová krize, na niž takřka plynule navázala obtížná situace způsobená vysokou mírou inflace a výrazným zdražováním základních potřeb. Češi celkově šetří, kde se dá, a více nakupují ve slevách. Vzhledem k tomu, že i obchodní řetězce darují potraviny, na které se vztahují slevové akce, je mnohem méně darovaných potravin, zejména těch s delší trvanlivostí, v porovnání se začátkem roku, konkrétně zhruba o třetinu. Celorepublikově tak chybí přibližně 600 tun potravin,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank, a doplnila: „O to více proto děkujeme všem dárcům, jimž není lhostejný osud lidí ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením. Sbírka potravin pro nás představuje stále zásadní zdroj ke shromažďování trvanlivých potravin, kterých je čím dál větší nedostatek.“

Foto Sbírka potravin

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24