QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Školky na Doubravce budou v pondělí otevřené, na Trojce se uzavřou pro 578 dětí

23.11.2023 10:46

Stávka pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školách a školkách, která je naplánovaná na pondělí 27. listopadu, způsobí problémy některým rodičům malých dětí. V Plzni bude uzavřeno nejvíce mateřských škol v třetím a druhém plzeňském obvodu.

metodické centrum _22_MŠ_foto QAP (2)

Do stávky se nakonec nezapojí mateřské školy v Plzni na Doubravce, všechny školky ve čtvrtém městském obvodu zůstanou v pondělí otevřené. „Jsem velmi rád, že se ředitelky našich mateřských škol postavily ke stávce takto konstruktivně. Všem pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům patří za jejich práci velký dík,“ uvedl starosta Čtyřky Tomáš Soukup.

I když se ředitelky zdejších školek vyjadřují, že jsou požadavky oprávněné, stávka podle nich není správná cesta. „Pro mě má školství zásadní hodnotu pro budoucnost státu, přesto si nemyslím, že stávka, se kterou souvisí uzavření škol a následné zkomplikování situace mnoha rodinám, je tou správnou cestou pro změnu,“ řekla ředitelka 6. mateřské školy Martina Baníková.

Stejný názor zastává i ředitelka 54. MŠ. „Požadavky pedagogů i nepedagogů jsou oprávněné, nicméně já osobně preferuji jinou cestu k řešení,“ říká ředitelka Lenka Kocumová.

I na plzeňské Jedničce zůstane většina škol a školek otevřena. Podle starostky Ivany Bubeníčkové se do stávky kompletně zapojí jen jedna školka. „Uzavřena bude 87. MŠ v Komenského ulici. Částečně se ke stávce připojí 1. ZŠ v Západní ulici,“ informovala starostka.

To v největším plzeňském obvodu je situace jiná. Tady bude stávkovat 6 mateřských škol z celkového počtu 17 školek. V pondělí 27. listopadu tedy zůstanou školky v největším plzeňském obvodu uzavřené pro celkem 578 dětí.

Ke stávce se na Trojce připojují: 16. MŠ - Korandova 1, 24. MŠ - Schwarzova 4, 44. MŠ - Tomanova 3, 5, 55. MŠ - Mandlova 6, 63. MŠ – Lábkova 30 a 63. MŠ – K. Steinera 27.

Hlavním cílem učitelské stávky je upozornit na možné ohrožení kvality vzdělávání a na negativní dopad na fungování školských zařízení. Důvodem obav je nedostatek peněz ve státním rozpočtu na příští rok na nepedagogické zaměstnance, jako jsou např. uklízečky, kuchařky nebo školníci. Snížení financí bylo součástí úsporného – konsolidačního balíčku, který letos na podzim schválila vláda.

Vedení centrálního plzeňského obvodu se proto rozhodlo rodičům, kteří nemají možnost s dětmi zůstat doma nebo jim sami zajistit jiné hlídání, zařídit alternativu. „Dohodli jsme se s Plzeňskou krajskou radou dětí a mládeže na zřízení jednodenního příměstského tábora v budově Skupovky na Borech s názvem Z pohádky do pohádky. Děti tu čekají pohybové aktivity, pohádkoví průvodci a oběd a dvě svačinky,“ uvádí 1. místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek.

Příměstský tábor má kapacitu třicet dětí, zatím projevilo zájem dvanáct rodičů. Registraci najdou zájemci ze třetího městského obvodu a ze školek, kterých se stávka týká, na webu: www.SKUPOVKA.cz. Provozní doba bude od 7.30 do 16.30 hodin. Rodiče zaplatí za příměstský tábor sto korun, které pokryjí výdaje na stravu. Provoz a dozor uhradí obvod.

Také v Plzni na Slovanech se k pondělní stávce připojí více mateřských škol. Jaké to jsou školky, najdete v našem předchozím článku. Čtěte ZDE.

foto: ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT