Smutná zpráva. Labuťák Trenér se svou družkou přišel o všechna vejce

23.05.2023 12:05

Labutí samec přezdívaný Trenér se se svou družkou usadil v Plzni na Radbuze. Tým ze Záchranné stanice živočichů Plzeň se pokoušel od března několikrát pár odchytit a přemístit na vhodnější a klidnější lokalitu, ve které by mohl bezpečně zahnízdit a vyvést mladé.

Trenér labuť Plzeň_0523_DESOP (1)
Trenér labuť Plzeň_0523_DESOP (1)Trenér labuť Plzeň_0523_DESOP (3)Trenér labuť Plzeň_0523_DESOP (2)

„Labutí samec zvaný Trenér se svou partnerkou se nechtěli nechat chytit a převézt na jinou lokalitu, a tak jejich snaze o zahnízdění a vyvedení mláďat tentokrát kousek od mola Klubu rychlostní kanoistiky, jsme všichni nechali volný průběh,“ řekl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Hnízdící labutí pár přitáhl velkou pozornost Plzeňanů. „Labutí pár letos na Radbuze sledovalo a jejich hnízdění prožívalo extrémní množství lidí. Nejdříve se řešila velká voda, pak ornitologická krční značka u samce, následovala stavba hnízda, nevhodné krmení, informační tabule, oplocení a samozřejmě focení a rušení páru přímo na hnízdě. Každý chtěl fotku s labutím párem, každý přinesl pečivo, chtěl vědět kolik má vajec, a tak došlo k tomu, co se dalo očekávat, co hnízdění ptáků ve městě v těsném sousedství lidí často přináší,“ konstatoval Makoň.

„Labutí pár postupně přišel o všech pět vajec a ve středu 17. 5. 2023 jsem dostal zprávu, že na hnízdě už není ani jedno. V pátek 19. 5. 2023 jsem pak provedl kontrolu hnízda a potvrdilo se to, co jsem předpokládal,“ uvedl Karel Makoň. Labutí pár přišel o všechna vejce.

Labutí pár seděl s největší pravděpodobností na neoplozených vejcích.Ve značně zapáchajícím a utemovaném (sešlapaném) hnízdě z nevhodného hnízdního materiálu jsem našel zbytky olepených, velice tenkých a snadno se lámajících skořápek, přičemž hnízdní jamka byla jako z betonu, ušlapaná, tvrdá a bez měkké vystýlky. Navíc jak pravděpodobně ve vejcích nebyl ani vyvíjející se zárodek, tak skořápka pukavců neunesla váhu jak samice, tak samce, který musel často lézt na hnízdo k samici, aby ji i vajíčka chránil před zvědavci a neukázněnými lidmi. Vejce pak logicky tento nápor nevydržela a postupně byla rodiči nechtěně rozdupána. Na druhou stranu, pokud však nebyla oplozena, tak by to ani jinak nedopadlo a hlavně samice na nich neseděla zbytečně dlouho,“ vysvětlil Karel Makoň.

„Děkuji všem, kteří pomáhali a snažili se, aby se to labutímu páru tentokrát povedlo. Hlavně pak kanoistům a kajakářům, kteří se nakonec se svým labutím trenérem sžili a fungovali na řece společně,“ uzavřel Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24