Statisíce lastur a škeblí na břehu Berounky. Kde se tam vzaly? FOTKY

05.04.2021 10:19

Pracovníci ze Záchranné stanice živočichů Plzeň trávili velikonoční víkend na Berounce. V sobotu ošetřili labutího samce, který měl zachycený rybářský háček v jícnu. V neděli pak prověřovali statisíce lastur.

berounka skeble
berounka skebleBerounka 10berounka 5Berounka 3berounka 1berounka 7berounka 4berounka 6berounka 8Berounka 9Berounka

"V neděli 4. dubna jsme vyjížděli břehům Berounky prověřit zajímavou informaci. Podle fotografií a zpráv od náhodné svědkyně události to na jednom úseku řeky Berounky vypadalo jako po divokém mejdanu milovníků francouzské kuchyně. Statisíce prázdných ulit, lastur a škeblí vyplavených na břeh v délce cca 50 m a šířce dvou tří metrů bylo opravdu famózní," uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Nakonec se ukázalo, že šlo o přirozené vyplavení prázdných schránek vodních i suchozemských měkkýšů, které z horní části toku a břehů řeky Berounky přinesla velká voda, která se korytem prohnala v minulých týdnech.

"Pro nás se však jedná o zajímavý přírodní proces a koloběh živin v přírodě. Miliony miniaturních a velice křehkých schránek se na slunci a povětří postupně rozpadnou a vrátí se v podobě živin pro rostliny zpět půdy. Rostliny jsou pak potravou pro živočichy, po kterých pak zase zůstanou jen prázdné schránky, a tak to funguje už miliony let odjakživa," uvedl Karel Makoň. 

Fotografie byly pořízeny u řeky Berounky kousek od zříceniny hradu Libštejna pod Kaceřovem.

V sobotu 3. dubna byli ochranáři také na Berounce. "Jeli jsme do Stradonic pod Nižborem na řeku Berounku v rámci profesní spolupráce na žádost kolegy Pavla Moulise z rokycanské záchranné stanice živočichů s tím, že měl tentokrát hlášeného hnízdícího samce s rybářským vlascem čouhajícím ze zobáku," dodal Karel Makoň.

Tentokrát na místě ošetřili labutího samce. Samec se pak mohl vrátit zpět k samici sedící na hnízdě. Rybářský háček z jícnu bylo třeba ale velmi šetrně vyoperovat.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24