Studenti a učitelé vytvořili na jedné z plzeňských škol jedinečnou ekoučebnu – FOTKY

23.12.2022 11:31

Budoucí architekti a stavaři se na své škole učí ekologii a ekologickému způsobu života ve zbrusu nové a jedinečné ekoučebně. Pojďte se do ní podívat!

Střední průmyslová škola stavební_ekoučebna_1222
Střední průmyslová škola stavební_ekoučebna_1222Střední průmyslová škola stavební_ekoučebna_1222 (1)Střední průmyslová škola stavební_ekoučebna_1222 (2)Střední průmyslová škola stavební_ekoučebna_1222 (3)Střední průmyslová škola stavební_ekoučebna_1222 (4)Střední průmyslová škola stavební_ekoučebna_1222 (5)

„Na plzeňské Střední průmyslové škole stavební byla letos oficiálně otevřena ekologická učebna. Je to místo, kde se při výuce studenti dozvědí více o udržitelném bydlení a udržitelné výstavbě. Také učitelé mohou použít mnoho příkladů umístěných či použitých přímo v prostoru učebny,“ uvedla Eliška Boháčová vyučující ekologie a školní koordinátorka programu Světová škola.

Při budování nové ekoučebny se kladl důraz na úsporná opatření a recyklaci. „Při vymalování místnosti byly využity termoizolační nátěry, na topení jsou instalované ventilátory pro efektivnější cirkulaci tepla, na umyvadle je namontován water saver pro úsporu vody,“ popsala ekoučebnu Eliška Boháčová. „Studenti se mohou i podívat, jak lze pomocí mlékových barev bez chemie obnovit staré skříně a židle, ale i jak lze využít recyklované dřevo jako materiál na knihovnu,“ dodala.

Zajímavou součástí speciální učebny je vermikompostér, tedy kompostovací nádoba, ve které jsou umístěné žížaly. „Žáci mohou odhazovat do vermikompostéru bioodpad, který následně žížaly zpracují a vzniká tak žížalí čaj, který se používá jako hnojivo pro rostliny, kterých je v učebně umístěno přes deset,“ říká vyučující ekologie s tím, že děti jsou díky vermikompostéru poučeni o výhodách domácího kompostování a o tom, jak neplýtvat potravinami.

V učebně se nachází knihovna, ve které žáci naleznou tematickou literaturu, některá je v anglickém jazyce. Knihy si mohou studenti půjčit i domů. „Studenti mají k dispozici také recyklovatelné sáčky na svačiny, recyklovaný papír, mohou si na zkoušku odebrat prací prášek bez chemických složek nebo si vzít a doma na svých toaletách vyzkoušet save-a-flush pro úsporu vody při splachování,“ popsala Eliška Boháčová.

Finance pro studentský a učitelský tým na zřízení tohoto unikátního místa v prostoru plzeňské stavební průmyslovky poskytl Nadační fond Zelený poklad.

Foto Střední průmyslová škola stavební Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24