02.05.2025 18:29
02.05.2025 17:06
V Plzni na Jedničce se dnes konaly 4 pietní akty k uctění památky obětí války
02.05.2025 12:45
Dobrovolné spoutání skončilo výjezdem hasičů
SVS varuje před sýrem obsahujícím nebezpečné bakterie, prodával se i v Plzni
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu prodával francouzský sýr Morbier, který obsahuje bakterie Escherichia coli produkující nebezpečný shigatoxin.

Identifikace výrobku:
Název: MORBIER AOP MAISON Monts et Terroirs
Výrobce: Route des Terroirs, RTE DE CHALAIN, 39570 VEVY, France
Distribuce v ČR: IMCO spol. s.r.o., Statenická 1, 252 64 Velké Přílepy
Šarže/datum minimální trvanlivosti: kontaminovány dle výrobce mohou být všechny šarže vyrobené do 11. 10. 2023 (včetně)
Na český trh se dostalo necelých 50 kg výrobku. Prodával se v několika malých specializovaných prodejnách. SVS informace o přítomnosti závadné potraviny obdržela od francouzských dozorových orgánů prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.
Celkem bylo do skladu distributora ve Středočeském kraji dodáno sedm bochníků sýra po sedmi kilogramech, tedy celkem 49 kg výrobku. Konečným spotřebitelům byl prodáván porcovaný několika malými prodejnami v Praze, Plzni a Moravskoslezském kraji.
Větší část výrobku se již podařilo stáhnout z prodeje a zlikvidovat, minimálně 15 kilogramů se však prodalo konečným spotřebitelům. Lidé, kteří výrobek zakoupili, by jej v žádném případě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
„Díky rychlé reakci distributora se podařilo stáhnout z prodeje a neškodně zlikvidovat 27 kilogramů sýra. Minimálně 15 kg bylo prodáno konečným spotřebitelům. V současné době ještě probíhá stahování zbývajících sedmi kilogramů. Je pravděpodobné, že část z tohoto množství se také prodala,“ uvádí Petr Vorlíček, mluvčí SVS.
Pokud je potravina konzumována spotřebitelem, představuje přítomnost Shiga toxin-produkující E. coli neboli STEC riziko vzniku onemocnění u člověka. Klinicky se projevuje jako vodnatý nebo krvavý průjem (tzv. hemoragická kolitida), případně až jako velmi závažný, potenciálně život ohrožující hemolyticko-uremický syndrom (HUS).
„Konzumace takové potraviny je tedy nebezpečná zejména pro zranitelné skupiny jako jsou malé děti, staří či nemocní lidé nebo těhotné ženy,“ uvádí dále Vorlíček.
Foto SVS