Veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky u Líní na Plzeňsku, chovatelé by měli být na pozoru

17.05.2023 17:00

Státní veterinární správa (SVS) potvrdila v pátek 15. května ohnisko ptačí chřipky v přírodní rezervaci Nový rybník u obce Líně na Plzeňsku. Virus byl prokázán v laboratoři u osmi uhynulých racků chechtavých.

CG0A3404

Zvýšení riziko ptačí chřipky existuje v oblasti ležící 10 kilometrů od místa nálezu. Chovatelé v okolí by tak měli být na pozoru, měli by chránit své domácí ptactvo a drůbež před kontaktem s volně žijícímí ptáky. Stejně tak veterináři žádají lidi, aby i v případě nálezu pěti a více uhynulých ptáků ve volné přírodě kontaktovali SVS a s mrtvými opeřenci nemanipulovali.

Pokud by chovatel zjistil úhyn domácí drůbeže, nebo změny v jejich zdravotním stavu, je potřeba vše oznámit na Krajskou veterinární správu SVS pro Plzeňský kraj, Družstevní 1846/13, 301 00 Plzeň, od pondělí do pátku od 8 do 15 hodin na telefonním čísle 377 333 820, nebo na pohotovostní mobilní telefon mimo pracovní dobu – 720 995 205.

Ptačí chřipka postihuje nejen volně žijící ptáky, ale také drůbež jako slepice, krůty, kachny a husy. Jedno z největších ohnisek ptačí chřipky bylo nalezeno před časem v chovu na Tachovsku. Ve velkochovu nosnic společnosti Česká drůbež s. r. o v obci Brod nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji byla 30. prosince 2022 vyšetřením ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrzena ptačí chřipka. Utracen tady musel být nakonec celý chov.

Ptačí chřipka se projevuje u drůbeže a ptactva dýchacími potížemi, ztrátou chuti a masivním hynutím.

K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.). Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.). Dosud nebyl zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. Dosud nebyl prokázán přenos nákazy z člověka na člověka.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24