QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Není to o další betonové stavbě, je to o pomoci lidem, říká Zarzycký

20.09.2022 17:55

Kandidát na primátora města Plzně je za hnutí ANO Roman Zarzycký. Pokud uspěje ve volbách, chce lidem v Plzni především pomoci s náklady. Jak se staví k dalším tématům? Čtěte v rozhovoru.

prezentace1_6329a0f88bb3f_L

Co myslíte, že je v Plzni třeba nejvíce změnit?

Plzeň je krásné město, máme tady toho opravdu hodně. Ale dnes to nejdůležitější není, jestli budeme mít další betonovou stavbu apod.  V dnešní drahotě je to zejména o tom, vyřešit, co lidi nejvíce trápí. A to je pomoci lidem s náklady na energie a na život. A proto navrhujeme několik řešení, když uspějeme ve volbách. Je to MHD zdarma pro seniory už od 65 let, pro děti až do 18 let. Tím významně pomůžeme nejen seniorům, ale i rodinám s dětmi a samoživitelkám. Poté zachovat cenu tepla nejlevnější v ČR, nezdražovat vodné a stočné, odpady a nájmy. Jsme součástí Rady města Plzně i orgánů společností, které zastropování ceny tepla i vody schválily už pro rok 2023 na úrovní letošních cen. Já osobně v tom chci pokračovat i následující tří roky nebo do doby, kdy neskončí energetická krize. To jsou ty zásadní věci pro všechny. I například v té mé sekci sportu lze pomáhat, přemýšlím o dotačním programu, který by pomohl rodičům s hrazením příspěvků. Pak myslím, že velmi špatná situace je v dopravě kvůli špatné koordinaci dopravních uzavírek.

ANO chce prosadit MHD zdarma pro seniory už od 65 let a děti až do 18 let, je ale tento předvolební slib reálný?

Ano, vše, co nyní před volbami hnutí ANO v Plzni říká, je reálné. Máme spočteno, že MHD zdarma už od 65 let a do 18 let je ztráta pro PMDP 44 milionů ročně. A to si město Plzeň při výši svého rozpočtu může dovolit. A pro starší lidi a rodiny s dětmi je to v současné době drahoty velmi důležitá pomoc.

Ve volebním programu máte i posílení bezpečnosti. Proč?
„Mám tak trochu pocit, že o bezpečné Plzni se zatím jen mluví. Neříkám, že byste večer nemohl na ulici, ale město by určitě mělo vypadat jinak. Americká je vyhlášená tím, že se tam bojí rodiče pustit večer své dospívající děti. Přijdete na vlakové nádraží a válí se tam opilci. A jak vypadá taková krásně revitalizovaná Mlýnská strouha? Lidé si tam nechtějí ani sednout na lavičku, aby je neobtěžoval bezdomovec. To podle mě není správné.“

A co by podle vás pomohlo?
Pomůže jen a jen důsledná práce, do těch problémových lokalit stále a stále posílat kontroly. Já říkám, musíme vyhlásit boj narušitelům pořádku. Pomohou jen intenzivní a opakované kontroly. Pořád dokola se o tom mluví, ale vždycky všechny pokusy ztroskotaly jen na tom, že kontroly nebyly tak intenzivní a polevilo se. My se musíme chovat tak, aby nepřizpůsobiví občané pochopili, že pro ně není Plzeň dobrou adresou. To je jedna věc, pak se chceme zaměřit na bezpečnost ve školách, na dětských hřištích.

Jak konkrétně?
Bezpečnost ve školách, já to se svými třemi dětmi, které mám jako schody (18, 13, 4) zažívám dnes a denně. Je třeba posílit hlídky městské policie u škol. Dále implementovat chytré technologie, tak abyste například jako rodič věděl, že vaše dítě přišlo do školy nebo naopak nedorazilo apod. Intenzivnější kontrola dětských hřišť. Vím, že se to děje například na trojce, tam náš starosta David Procházka provádí pravidelné skeny dětských hřišť. Protože není možné, aby si malé dítě hrálo na hřišti a našlo injekční stříkačku.

Působíte poslední 4 roky jako náměstek primátora. Co jste doposud mohl ovlivňovat?

Já jsem měl ve své gesci sport a rozvoj sportovní infrastruktury. Takže modernizace a stavba sportovišť, těch se myslím v Plzni podařilo zrekonstruovat opravdu hodně například sportovní areál Prokopávka, halu Krašovská atd. A staví se i dále, začínáme stavět zázemí pro mládež na Viktorce, dokončili jsme šatny pro házenkáře v Liticích. Řeším také pomoc sportovním klubům, dáváme peníze i těm nejmenším. Zvláště dnes při extrémních cenách energií, je to opravdu důležité, aby kluby přežily a děti mohly sportovat. Patří do mé gesce plzeňská zoologická zahrada. Kdo tam chodí, tak ví, že opravdu vzkvétá a patří mezi nejkrásnější v Česku. A i když tu nemáme slony, dokončili jsme velice moderní lví výběh, nádherný asijský pavilon a motýlí pavilon. Vykonávám bez nároku na honorář funkci předsedy představenstva PMDP, tak v současné době například dohlížím na stavbu vozovny Slovany.

Máte ve svém programu něco pro seniory?

Ano, na ty samozřejmě nikdy nezapomínáme. Kromě zmíněného MHD zdarma od 65 let, je to podpora aktivního života seniorů. Není to ale jen o těch aktivitách spolkových, někdo se třeba nechce stýkat. Ale je to také o informovování seniorů, pomoci, varování a chránění před nástrahami, protože jak víte, šmejdi si stále nacházejí cestu. Aby je senior taxi odvezlo k lékaři, na úřad, nákup apod.

Jak vidíte kulturu v Plzni? Chcete ji podporovat?

Určitě ji chceme podporovat. Ale chceme dělat kulturu pro všechny. Já nejsem úplně největší kulturní znalec, ale základní kulturní vzdělání mám. A myslím, že když je někde instalované umělecké dílo, tak by mělo být důstojné. Rozhodně by nemělo evokovat spadlou střechu a Plzeňané by to neměli brát jako hrůzu a vyhozené peníze. Jsem pro podporu plzeňských umělců, granty pro umělce všeho typu od mladých až po seniory. Je jedno, jestli jde o výstavu, koncert, divadlo, vybrat si musí každý. V Plzni chybí kulturní sál, vyřešit by se mělo určitě Peklo.

Co je obecně vaším cílem?

Posouvat dále jednotlivé gesce, které bychom získali. Dnes jsou velmi viditelné výsledky v té mé gesci. Myslím, že jsem za 4 roky dokázal, že když něco řídím, tak to řídím efektivně a práce je za mnou vidět. Platí rozhodně to, že jsme fungovali bez jakýchkoliv kauz, to chceme i nadále. Hnutí ANO razí v národní politice heslo „Za nás bylo líp“ a myslím, že to každý už při nečinnosti této vlády, vidí. A já osobně chci bez ohledu na to, kdo sedí ve vládě, pomáhat občanům Plzně.

foto: Hnutí ANO 2011

zadavatel, zhotovitel: ANO 2011

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24