QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Muž se nudil v práci. Nedopatřením podpálil sklad a způsobil škodu za 60 milionů

08.02.2023 8:19

V Plzni na Rokycanské došlo 31. prosince 2021 k požáru velkoskladu. Muži, který nedopatřením zapálil celý sklad, hrozí až patnáct let za mřížemi.

rokycanska 6
pozar1rokacynska2rokycanska 6rokycanskarokycanska4rokycansak1pozarpozar3pozar4

Celkem 60 milionová škoda byla způsobena nedbalostí zaměstnance skladu. „Obviněný dne 31. prosince 2021 krátce po třinácté hodině ve skladu u regálu se zapalovači, tabákem, uhlíky do vodních dýmek a náplněmi do plynových a benzinových zapalovačů zkoušel z nudy funkčnost zapalovače a zapaloval papírovou krabici od uskladněného zboží. Zapaloval krabici v prostorech, kde platí přísný zákaz kouření a používání otevřeného ohně a kde žádné předměty nesmějí být vystaveny sálavému teplu,“ popsala Dagmar Brožová, mluvčí policie.

Muž se lekl přicházejícího nadřízeného a hořící krabici nedbale uhasil. „Přitom byl spolupracovníkem varován o příchodu nadřízeného, a tak rukou umačkal žhnoucí krabici a z místa odběhl. Zpátky se na místo již nevrátil, neboť z důvodu Silvestra byla pracovní směna předčasně ukončena a všichni zaměstnanci sklad opustili. Žhnoucí krabici však neumačkal dostatečně, došlo k vznícení krabice a k požáru, který se postupně rozšířil. Požár poškodil objekt skladu a uskladněné zboží,“ popsala sled událostí mluvčí policie.

Případu se od posledního dne roku 2021 věnovali krajští kriminalisté. „Na místě požáru bylo provedeno opakované ohledání místa činu s využitím služebního psa – specialisty na detekci hořlavých látek, byla pořízena fotodokumentace, zajištěny kriminalistické stopy, které byly podrobeny dalšímu zkoumání. Kriminalisté spolupracovali s vyšetřovateli Hasičského záchranného sboru České republiky a se specialisty Technického ústavu požární ochrany. Kriminalisté došli k závěru a zahájili trestní stíhání sedmatřicetiletého zaměstnance skladu, kterého obvinili ze spáchání zločinu obecné ohrožení,“ uvedla Dagmar Brožová, mluvčí policie.

„Svým jednáním způsobil obviněný škodu velkého rozsahu, a tak mu hrozí trest odnětí svobody na osm až patnáct let,“ dodala mluvčí.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24