QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kulturní centrum - Pivovar Domažlice získalo významnou architektonickou cenu - FOTKY

15.11.2022 7:50

V 7. ročníku České ceny architektury získala ocenění stavba v Domažlicích. Kulturní centrum - Pivovar Domažlice zaujalo porotu tím, že byl původní objekt v rámci rekonstrukce zachován a vhodně upraven. 

Pivovar Domažlice_ČCA (1)
Pivovar Domažlice_ČCA (1)Pivovar Domažlice_ČCA (2)Pivovar Domažlice_ČCA (1)Pivovar Domažlice_ČCA (2)Pivovar Domažlice_ČCA (3)Pivovar Domažlice_ČCA (4)Pivovar Domažlice_ČCA (5)Pivovar Domažlice_ČCA (6)Pivovar Domažlice_ČCA (7)převzetí ocenění_město Domažlice (2)převzetí ocenění_město Domažlice (1)

“Kulturní centrum - Pivovar Domažlice získalo významné ocenění v rámci udílení Českých cen za architekturu. Zrekonstruovaný objekt obdržel Cenu Ministerstva pro místní rozvoj za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží,” pochlubilo se město Domažlice.

Česká cena za architekturu je soutěžní přehlídka, jejímž vyhlašovatelem je Česká komora architektů. Architektonická díla nejsou oceňovaná v rámci jednotlivých kategorií, ale uděluje se jedna hlavní cena. Tu získal v letošním roce Dům na Kozině, který se nachází v Jihočeském kraji. Vedle hlavní ceny se udělují ceny partnerů, celkem 6 ocenění. Právě jedno z nich získal Pivovar v Domažlicích, a to Cenu Ministerstva pro místní rozvoj.

Úspěch domažlického Pivovaru ocenil i hejtman Plzeňského kraje. „Vzhledem k velkému počtu staveb, které se soutěže účastnily, jsem velmi hrdý na to, že právě Pivovar Domažlice získal cenu partnerů. Úspěch je o to větší, že v soutěži ve srovnání s předchozími ročníky vzrostl podíl veřejných zakázek. Tedy projektů vzešlých z architektonických soutěží ve veřejném sektoru. A když si připomeneme, že rekonstruovaný pivovar v Domažlicích v loňském roce získal cenu také v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje, je to důkaz dobře odvedené práce města Domažlice, které stavbu realizovalo, a architektů, kteří projekt navrhli,“ okomentoval Rudolf Špoták.

První písemné zmínky o pivovaru jsou z roku 1341. Pivovar byl v roce 1996 uzavřen a od té doby chátral.

Objekt Pivovaru se nachází na okraji Městské památkové rezervace, byl několikrát necitlivě přestavován a ubouráván a díky těmto zásahům představoval pouze torzo původní stavby.

Celková rekonstrukce Pivovaru byla dokončena v roce 2020.

 

Cílem projektu bylo navrátit budově Pivovaru její původní funkci a rozšířit ji o prostor, který bude obyvatelům Domažlic sloužit jako místo pro setkávání. Rekonstrukce budovy skončila v roce 2020, dnes slouží k účelům kulturním a vzdělávacím. Nachází se zde pivovar, restaurace, minipivovar, veřejná knihovna, komunitní centrum, galerie s výstavou a víceúčelový sál s jevištěm. Právě to partnerská porota ocenila: „Ministerstvo pro místní rozvoj oceňuje, že byl původní objekt zachován a upraven. Mnohé obdobné stavby takové štěstí neměly. Přestavba podpořila duch stavby a vytvořila chodsky vlídné prostředí. Rekonstrukce je kvalitně provedena, může se chlubit propracovanými detaily, ponechanými původními nosnými konstrukcemi a přiznanými novodobými zásahy. Vznikla tak inspirativní stavba, která nabízí důstojné, ale zároveň hravé interiéry.”

Cenu si 8. listopadu při slavnostním galavečeru převzal starosta Domažlic Radek Wiesner a zástupci atelieru Mepro, kteří Pivovar projektovali.

Více informací naleznete zde.

Foto město Domažlice, foto stavby ceskacenazaarchitekturu.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24