Památky v regionu se otevřou 1. dubna! Co letos chystají pro návštěvníky?

29.03.2023 17:26

1. dubna začíná hlavní turistická sezóna na památkách v celé České republice. Od dubna budou otevřeny také hrady, zámky a další památky v Plzeňském kraji. Přinášíme přehled, co vás kde čeká.

Kašperk_upraveny

Hrad Kašperk

Nejvýše položený královský hrad bude v dubnu otevřen nejen o víkendech, ale i po celé Velikonoce. Poprvé se otevře v nové sezóně v sobotu 1. dubna. O dubnových víkendech bude na Kašperku otevřeno od 10 do 16 hodin. Od čtvrtka 6. dubna do pondělí 10. dubna, tedy po celé velikonoční prázdniny, proběhnou na hradě Velikonoce.

Kašperk letos chystá jednu velkou zajímavost. V květnu si zde můžete prohlédnout repliky korunovačních klenotů. Více o této speciální výstavě na Kašperku jsme psali ZDE.

Podrobný program na letošní turistickou sezónu na Kašperku najdete na stránkách hradu.

Hrad Švihov

Od počátku dubna bude otevřen i vodní hrad Švihov, v dubnu je otevírací doba o víkendech od 10 do 15 hodin. Také na Švihově chystají Velikonoce.

"Od čtvrtka 6. 4. do neděle 9. 4. si můžete přijít s dětmi zahrát na hledače velikonočních symbolů. Ty budou ukryté po hradě a vy je během prohlídky můžete všechny najít. V sobotu a v neděli budou na hradním nádvoří připravené hry s Popelkou. Minulý rok měly tyto hry úspěch, a proto jsme se rozhodli, že je v malé obměně uspořádáme i letos. Na děti bude čekat hned několik úkolů, po jejichž splnění získají odměnu," informují pořadatelé.

Velmi zajímavou akci připravují na Švihově v květnu. Během pátku a soboty 26. a 27. května bude probíhat "Obléhání hradu Švihov", na kterém se setkají vojska obléhající hrad. Při této akci se vydáte na pouť do 14. století. Uvidíte přehlídku středověkého umění, řemesel, trhů, a hlavně nemalé vojenské bitvy.

Hrad Rabí

Nejrozsáhlejší hradní zřícenina v Čechách ležící na Klatovsku otevírá své brány rovněž 1. dubna. V dubnu bude otevřeno o víkendech a o Velikonocích. Navštívit hrad můžete po celé velikonoční prázdniny od 6. do 10. dubna. V letošní sezóně proběhnou na Rabí tradiční akce jako jsou Dny šumavského trojhradí nebo Hradozámecká noc.

Hrad a zámek Velhartice

Od 1. dubna se na návštěvníky těší na hradu a zámku Velhartice, v dubnu bude otevřeno o víkendech od 10 do 15 hodin. A zavítat sem můžete i o Velikonocích. Prohlédnout si můžete gotický hrad nebo renesanční zámek. Bez průvodce pak můžete navštívit hradní areál a pivovar a také soubor staveb lidové architektury v předhradí.

Hrad a zámek Horšovský Týn

V dubnu se otevírá Horšovský Týn na Domažlicku, i na tento zámek můžete zavítat v době Velikonoc. Otevřen bude ve čtvrtek 6. dubna, na Velký pátek a o Velikonočním pondělí.

Zámek Kozel

Na Kozlu otevírají 1. dubna, otevřeno mají v dubnu o víkendech, na Velký pátek a o Velikonočním pondělí vždy od 10 do 16 hodin.

Klenová

Klenová na Klatovsku je otevřena od dubna denně kromě pondělí. Rozsáhlou zříceninu významného středověkého hradu Klenová, k níž byl v 19. století přistavěn novogotický zámek, tak můžete navštívit i ve všední den. Klenová nabízí také galerii, historickou expozici z dějin hradu a zámku a několik výstav špičkového českého i zahraničního umění.

Klášter Kladruby

V Klášteře Kladruby u Stříbra skončila největší rekonstrukce v novodobé historii objektu, od této sezóny tak nabízí klášter dva nové prohlídkové okruhy. Otevřeno je rovněž od 1. dubna. O rekonstrukci a nových trasách pro turisty jsme psali více ZDE.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24