QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Blíží se konec plastů. Co od poloviny roku už neseženete?

25.01.2021 9:00

V EU totiž od července letošního roku bude zakázán prodej mj. vybraných jednorázových plastových výrobků, jako jsou příbory, talíře, brčka či vatové tyčinky.

foto-qap-cz (2)

Ze stánků či obchodů ale plasty nezmizí okamžitě. Obchodníci a restauratéři budou smět doprodat své zásoby do července 2022. Plasty nahradí hlavně dřevěné nádobí a papírové obaly. Případně výrobky na opakované použití. „Nikdo dnes nestojí o záplavy jednorázových plastů. Pro životní prostředí představují velkou a nesmyslnou zátěž. Díky připravované legislativě, mohutným dotacím a široké osvětě jsme na cestě ke skoncování se zbytečným nádobím pro pouhou jednu konzumaci,“ vysvětluje ministr Richard Brabec a připomíná i iniciativu ministerstva #dostbyloplastu, která se právě na redukci množství jednorázových obalů zaměřuje.

Tato kampaň je důležitou součástí aktivit Ministerstva životního prostředí v této oblasti už od roku 2018, kdy vznikla s cílem připravit českou veřejnost a podnikatele na tehdy chystané změny evropské odpadové legislativy.

Co všechno končí?

  1. plastová brčka
  2. jednorázové plastové příbory (vidličky, nože, lžíce, jídelní hůlky)
  3. jednorázové plastové talíře
  4. plastové tyčky k balonkům
  5. plastové vatové tyčinky
  6. jednorázové plastové nádoby na potraviny (např. obaly rychlého občerstvení) a nádoby na potraviny a nápoje vyrobené z expandovaného polystyrenu

Foto: Qap.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24