QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nejčastější chyby v profesních životopisech?

09.10.2019 10:04

Stává se poměrně často, že kvůli chybám v životopisech nadějní kandidáti neprojdou sítem náborářů. Je škoda nechat si zabouchnout dveře k vysněné práci...

onlinestrategie (2)

Stává se poměrně často, že kvůli chybám v životopisech nadějní kandidáti neprojdou sítem náborářů. Je škoda nechat si zabouchnout dveře k vysněné práci ještě dřív, než jste byli pozváni do prvního kola výběrového řízení. Přitom na napsání životopisu, který vás zaručeně dostane na osobní pohovor, není nic moc těžkého. Pro začátek si přečtěte náš článek, ve kterém jsme vybrali ty nejčastější chyby, kterých se lidé v profesních životopisech dopouštějí.

Nejčastější chyby v životopisech: Gramatika a pravopis

Chyby, ať už z nepozornosti, nebo z neznalosti, dokáží poškodit i sebelepší životopis. Nespoléhejte jen na červenou vlnovku, kterou vám vypomáhá textový editor. Mnoho chyb dokáže odhalit jen člověk. Pokud vám na kvalitě životopisu skutečně záleží, dejte ho přečíst ještě jednomu páru očí.

 

Divili byste se, ale mozek často nechává vlastní chyby bez povšimnutí. Pokud nemáte nikoho po ruce, zkuste si životopis přečíst nahlas. Pokud nelahodí uchu, pravděpodobně se nebude zamlouvat ani HR oddělení. Životopis by měl být nejen pravopisně správně, ale i vhodně a čtivě formulovaný.

 

Součástí toho je i užití vhodného jazyku. Zapomeňte na obecnou češtinu a klišé. Týmový hráč, samostatný, učenlivý, ochotný se učit novým věcem. To všechno už jsou jen vyprázdněné fráze, které nikomu nic neřeknou. Pokud chcete být přesvědčiví, musíte to napsat jinak.

Formální stránka: Nejčastější chyby

První dojem funguje i u životopisu. Pokud se zrovna nehlásíte na místo designéra nebo nepotřebujete dát na odiv své grafické dovednosti, držte se při zemi. Životopis není umělecké dílo. Zvolte sofistikovaný font jako Arial nebo Times New Roman a nepouštějte se do žádných velkých vizuálních experimentů.

 

Ujistěte se, že je životopis přehledný, dobře čitelný a ve formátu, který se dá otevřít z každého zařízení. Doporučujeme především PDF, další možné varianty jsou Word nebo doc. Nezapomeňte do životopisu přiložit také aktuální fotku. Zaměstnavatel by vás neměl posuzovat podle toho, jak vypadáte, ale určitě bude radši, když vás na osobním pohovoru hned pozná. Navíc je dokázáno, že kandidáti s fotkou v životopisu jsou pro personalisty lépe zapamatovatelní.

 

K tomu se samozřejmě váže i problematika toho, jakou fotku zvolit. Vše sice záleží na pozici a firemní kultuře dané společnosti, ale fotka musí být vždy reprezentativní. Smysl pro humor je sice plus, ale zrovna na fotce by se to rozhodně projevit nemělo. Vyberte obrázek, na kterém vám to sluší, usmíváte se a který je v dobré kvalitě.

 

Nezapomeňte vždy životopis přizpůsobit konkrétní pozici. Vaše první práce byla za kasou ve fast foodu? To se může hodit, pokud chcete místo, kde budete čelit velké míře stresu a denně komunikovat s lidmi. Jestliže se ucházíte o práci ve veganském, ekologickém start-upu, mohlo by vám to spíše uškodit. V tom případě doporučujeme vyzdvihnout spíš dobrovolničení v útulku pro psy a zkušenost z nadnárodního řetězce s nezdravým jídlem opomenout.

Obsahové chyby v životopisech

Jedničkou v chybách, týkajících se obsahu, jsou jednoznačně nepravdivé informace. Nesedící data a chyby v osobních údajích jsou nepříjemné, ale do očí bijící lži a přikreslování si skutečnosti neodpustitelné. Pokud si v životopisu vymýšlíte, budete mít při osobním pohovoru co dělat, abyste to vysvětlili.

 

Dalším problémem bývá soustředění se na povinnosti namísto pracovních úspěchů. V CV musíte na velmi malém prostoru zaujmout a prostý výčet pracovních pozic a činností, které jste měli na starosti, vám v tom příliš nepomůže. Namísto toho zkuste ke každé pozici napsat, jaké konkrétní cíle se vám podařilo naplnit nebo co jste se díky tomu naučili. Zmiňte úspěšné kampaně, inovace, zlepšení prodejů, zkrátka jak konkrétně jste předchozímu zaměstnavateli prospěli.

 

Mezery mezi zaměstnáními nechceme. Pokud jste rok strávili na pracovním úřadě, cestováním nebo na volné noze, je žádoucí to do životopisu napsat. Když místo zaměstnání zůstane jen prázdno, je to podezřelé. I čas, který jste strávili jinak než prací, mohl být klíčový pro váš rozvoj. Nebojte se to tedy do životopisu na rovinu napsat. Pokud tak neučiníte, stejně se vás na to pravděpodobně zeptají při osobní schůzce.

Nepřehánějte to s rozsahem

Životopis má být krátký průřez vaším životem, ne román. Pokud potencionálního zaměstnavatele nepřesvědčí první dvě strany, pravděpodobně ho nepřesvědčí ani následující čtyři. Buďte struční. Méně je někdy více. Určitě nezahrnujte nepodstatné a irelevantní informace jako fyzický vzhled, původ, rodinný stav, počet dětí, odkaz na osobní sociální sítě atd.

 

Jestli se chcete rozepsat o svých motivacích a o tom, proč jste ideálním kandidátem na tuto pozici, nechte si to do motivačního dopisu. Ten mimochodem můžete přiložit navzdory tomu, že ho zaměstnavatel v inzerátu výslovně nežádá. Minimálně díky tomu budete mít v očích personalisty malé plus.

 

U nás v Česku máme takový neduh v oblasti koníčků. Pokud rádi houbaříte, pracujete na zahradě nebo chodíte do kina, věřte, že personalistovi na tom nezáleží. Na úspěch vašeho životopisu to bude mít pramalý vliv. Proto si to klidně můžete nechat pro sebe. Uvádějte jen koníčky, které se vztahují k práci, nebo které vás vybavily schopnostmi a dovednostmi využitelnými v každodenním životě.

 

Pokud se všech výše zmíněných chyb vyvarujete, jste na nejlepší cestě k získání své vysněné práce!

foto: ilustrační Onlinestrategie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24