V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Smažený kapr a bramborový salát...Česká klasika nebo spíš novinka?

salát a řízek_foto Andrea Motlíková
23. 12. 2018 9:39

Tradiční štědrovečerní večeře v podobě kapra s bramborovým salátem je z historického hlediska na našich stolech spíš "benjamínkem". Kdy se u nás tradice zrodila?

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke skutečně klasickým pokrmům, které se v Česku pojí s Vánoci. V minulosti se ale kapr velmi často podával také takzvaně "načerno". Bramborový salát jako takový je přitom přílohou, která u nás má tradici v historickém měřítku jen "několik" desítek let.

Kapr jako hlavní jídlo na štědrovečerním stole nemá u nás úplně dlouhou historii. Ve srovnání s bramborovým salátem je nicméně o něco starší. Vzhledem k tomu, že štědrý den byl postním dnem, bylo také jídlo podávané na Štědrý den postní. Ryby se nicméně za maso nepovažovaly, a tak sem mohly připravovat. A nešlo zdaleka jen o kapra. Na talířích se objevovaly také druhy jako lín nebo sumec. Většinou se ryby připravovaly nasladko. Přímo kapr se u nás většině domácností usídlil až ve 2. polovině 19. století. Důvodem byla především jeho cena, která byla nižší než u ostatních ryb a mohli si ho dovolit i méně movití lidé.

Nejčastěji se kapr připravoval načerno. Pekl se v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů a sladkého piva. Jako příloha se podávaly šišky, pak také knedlíky. Smažený kapr se k nám dostal z Rakouska. Původní recept se objevil v kuchařce Magdalény Dobromily Rettigové v roce 1895.

Postupně v mnoha rodinách i tradice kapra vymizela a nahradilo ho klasické smažené řízky.

Bramborový salát se "zrodil" až během druhé světové války...

Nejspíš dnes už si nikdo nedokáže představit štědrovečerní tabuli bez bramborového salátu. Pokud jde ale o jeho původ, je dost nejasný. V předválečných kuchařkách se nicméně neobjevuje. Podle některých historiků se objevil až v průběhu druhé světové války a jeho původ je prý ruský.

Základem bramborového salátu jsou samozřejmě brambory. I jeho následné složení se nicméně může měnit jak podle krajů, tak podle rodinných receptů. Kromě brambor nicméně základem dál bývá mrkev, petržel, hrášek, cibule, kyselé okruky a majonéza. V některých receptech se objevuje i salám, šunka, vejce nebo dokonce tvrdý sýr. 

FOTO: ilustrační Andrea Motlíková

MK
sdílet na facebook

Pokles covid+ pacientů zbrzdil, nemocnice jsou s návratem do běžného režimu opatrné

Zprávy
 čtení
10. 4. 2021 8:52

Přeměna covidových stanic na necovidové a vůbec návrat do původního režimu bude v nemocnicích Plzeňského kraje probíhat pozvolně.

  QAP téma   Tipy do Bavorska

BAVORSKO – TOP destinace vaší dovolené

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Advokátní kancelář CINK a partneři

Využijte služeb úspěšné advokátní kanceláře. Poskytneme vám právní služby v kanceláři v Plzni.

  Svět krásy a zdraví tianDe

Zdraví a krása z Altaje

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty