07.05.2025 12:00 07.05.2025 20:18
07.05.2025 18:55
Doprava u Makra bude o víkendu omezena, mění se i zastávky MHD
06.05.2025 14:16
Do Plzně přijeli belgický král Filip a český prezident Petr Pavel
Zúčastnili se pietního aktu Díky, Ameriko!
Štola je vánoční klasika! S fotopostupem to zvládnete hravě
Voňavá štola je klasická vánoční záležitost. Jestli jste si na ni zatím netroufli, teď už s klidem můžete. Fotopostup je jedinečný pomocník, který vám pečení usnadní na výbornou...

Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh ( 250g )
2 vejce
150 g tuku ( máslo, Hera ...)
180 g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
šťáva a kůra z jednoho citronu
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
dále podle chuti sekané mandle, sušené meruňky, brusinky (u nás se nedává kandované ovoce ani rozinky, ale kdo má rád, určitě dejte)
máslo na potírání a moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu:
Nejprve vyšleháme vejce s cukry, máslem, citronovou šťávou a kůrou. Přisypeme ovoce a mandle, přimícháme tvaroh a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké těsto.
Těsto přemístíme na moukou posypaný vál a vyválíme přibližný obdélník o výšce cca 2 cm.
Z jedné delší strany zarolujeme jako roládu, avšak kousek necháme nedorolovaný.
Přemístíme štolu na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v troubě zprvu vyháté na 180°C a asi po 20 minutách stáhneme teplotu na 160°C a pečeme ještě cca 35 - 40 minut. Během pečení 3x potřeme máslem.
Zda je těsto upečené, nelepivé, vyzkoušíme špejlí. Upečenou ještě teplou štolu potřeme naposledy máslem a posypeme hojně moučkovým cukrem.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.