31.10.2025 9:48
30.10.2025 8:24 30.10.2025 10:48
Nehoda kamionu u Nýřan zablokovala D5 - FOTKY
29.10.2025 16:00
FC Viktoria Plzeň porazila FK Nové Sady 2:0
V osmifinále MOL Cupu potvrdila ve středu 29. října FC Viktoria Plzeň roli favorita a postupuje mezi osm nejlepších týmů.
Štola je vánoční klasika! S fotopostupem to zvládnete hravě
Voňavá štola je klasická vánoční záležitost. Jestli jste si na ni zatím netroufli, teď už s klidem můžete. Fotopostup je jedinečný pomocník, který vám pečení usnadní na výbornou...
 
    
    
Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh ( 250g )
2 vejce
150 g tuku ( máslo, Hera ...)
180 g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
šťáva a kůra z jednoho citronu
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
dále podle chuti sekané mandle, sušené meruňky, brusinky (u nás se nedává kandované ovoce ani rozinky, ale kdo má rád, určitě dejte)
máslo na potírání a moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu:
Nejprve vyšleháme vejce s cukry, máslem, citronovou šťávou a kůrou. Přisypeme ovoce a mandle, přimícháme tvaroh a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké těsto.

Těsto přemístíme na moukou posypaný vál a vyválíme přibližný obdélník o výšce cca 2 cm.

 Z jedné delší strany zarolujeme jako roládu, avšak kousek necháme nedorolovaný.
Z jedné delší strany zarolujeme jako roládu, avšak kousek necháme nedorolovaný.
 Přemístíme štolu na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.
Přemístíme štolu na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.
 Pečeme v troubě zprvu vyháté na 180°C a asi po 20 minutách stáhneme teplotu na 160°C a pečeme ještě cca 35 - 40 minut. Během pečení 3x potřeme máslem.
Pečeme v troubě zprvu vyháté na 180°C a asi po 20 minutách stáhneme teplotu na 160°C a pečeme ještě cca 35 - 40 minut. Během pečení 3x potřeme máslem. 
Zda je těsto upečené, nelepivé, vyzkoušíme špejlí. Upečenou ještě teplou štolu potřeme naposledy máslem a posypeme hojně moučkovým cukrem.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.
 
