Na Vánoce nesmí chybět vánočka. Jak na ní? Přinášíme recept...

22.12.2021 17:19

Vánočka, štola a drobné cukroví nesmí chybět o svátcích na žádném stole. Co by to bylo za Vánoce bez doma upečené zlaté vánočky? Tady je recept od foodblogerky Andrey Motlíkové.

Ván
VánVán1Ván2

Na přípravu budete potřebovat:
750 g mouky (dávám 1:1 hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (máslo, Hera)
2 vejce
375 ml mléka
50 g čerstvého droždí
1 vanilínový cukr
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
rozinky namočené v rumu (my nedáváme, nemáme je rádi)
mandle na posypání ( plátky nebo nasekané )

Ván1Postup přípravy:
Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Můžete ale zpracovat samozřejmě ručně.

Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.

Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme "hady" a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.

Troubu vyhřejeme na 180 - 200 oC. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.

recept a foto: Andrea Motlíková

Více receptů v naší rubrice Lifestyle /recepty nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT