14.05.2025 15:28
14.05.2025 14:41
Plzeň ožije středověkem! Historické slavnosti vtáhnou návštěvníky mezi rytíře
14.05.2025 8:35
Pozor na klíšťata! Na většině Plzeňského kraje jsou mimořádně aktivní
Parádní letní tip! Naložte rybíz s rumem ve stylu brusinek...
Rybíz je momentálně králem zahrádek. Už vás přestaly bavit rybízové koláče a další moučníky? Tak zkuste použít rybíz jako brusinky a rozhodně toho nebudete litovat ani po zbytek roku...

Na přípravu budete potřebovat:
1kg očištěného červeného rybízu
1/2 kg cukru krupice nebo krystalu
1 vanilínový cukr
1/2 skořicového cukru
2 rozdrcené hřebíčky
šťáva z jednoho menšího citronu
6PL rumu
Postup přípravy receptu:
Vše kromě rumu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut, během té doby sbíráme tvořící se pěnu. Po odstavení přimícháme rum. Ihned plníme do vymytých sklenek, zakápneme povrch rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela vychladnout.
Poznámka:
Tuto zavařeninu používám i pod maso, hlavně zvěřinu a do guláše. Skvěle pokrm dochutí.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.