14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Zasytí i zahřeje! Zelňačka s klobásou je luxusní klasika, nikdy nezklame
Podzim dorazil se vším všudy. Jestli se potřebujete parádně zahřát, polévka to zaručeně zajistí. Poctivá zelňačka s klobásou nikdy nezklame. Zkuste tip od foodblogerky...
Na přípravu budete potřebovat:
1/2kg kysaného zelí
2 klobásy
1 velká cibule
1-2PL sladké papriky ( můžete dát i trochu pálivé )
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1/2KL drceného kmínu
čerstvě mletý pepř
3PL hladké mouky
olej nebo sádlo
1,5l masového vývaru ( hovězí, uzený, ovarový )
sůl
Postup přípravy receptu:
Zelí slijeme, můžeme ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložíme do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme skoro doměkka.
Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a nakrájenou klobásu, zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku. Nakonec vsypeme papriku, promícháme a odstavíme. Necháme směs zchladnout. Tuto směs vmícháme do zelí, dochutíme solí a pepřem a provaříme ještě alespoň 15 minut.
Ještě dodatek ... pokud chcete uvařit zelňačku s brambory, vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou!
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.