Nevíte, co si dát ke kafíčku? Vyzkoušejte smetanové řezy s jahodami

26.05.2025 14:49

Jahody pomalu dozrávají a nastává ten pravý čas dopřát si něco sladkého a svěžího. Smetanové řezy s jahodami jsou ideálním dezertem ke kávě. Jsou lehké, jemné a plné chuti jara. Připravte si je podle oblíbeného receptu od foodblogerky Andrey Motlíkové.

jahodová buchta na plech_0525_Motlíková

Přinášíme vám recept na šťavnaté smetanové řezy s jahodami a jemnou vrstvou želatiny. Zkrátka osvědčená klasika, která nikdy nezklame. Připravte si vysoký plech o velikosti cca 40 x 30 cm a jdeme na to!

Těsto:

4 vejce (oddělit žloutky a bílky)

200 g cukru krupice

8 PL horké vody

8 PL rostlinného oleje

200 g hladké mouky

1/2 kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

Krém:

3 zakysané smetany po 180-190 g

2 smetany 31 % po 200 g

6 PL moučkového cukru

nastrouhaná kůra z jednoho citronu

1 vanilkový pudink bez vaření nebo želatinový ztužovač 50 g

+ jahody

+ červené dortové želé 4 sáčky

Postup přípravy receptu:

Troubu vyhřejte na 170 °C.

Nejprve vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny, poté postupně vmíchejte horkou vodu a olej. Přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Vyzkoušejte špejlí a nechte zcela vychladnout.

Na krém smíchejte v misce všechny uvedené ingredience. Naneste na vychladlý korpus a dobře rozetřete stěrkou. Jahody nakrájejte a vyskládejte na krém. Plech vložte do lednice a nechte hodinu ztuhnout. Dortové želé připravte podle návodu na obalu a vlažné ho nalijte na celý povrch moučníku. Opět dejte do lednice a nechte ztuhnout.

foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima