27.05.2025 12:38
27.05.2025 10:13
Adoptovali jste kočku z útulku? Město Plzeň přispěje na kastraci
27.05.2025 9:29
Školní projekt, který má smysl. Studenti ZČU navrhli reálnou obnovu hradu Opálka
Nevíte, co si dát ke kafíčku? Vyzkoušejte smetanové řezy s jahodami
Jahody pomalu dozrávají a nastává ten pravý čas dopřát si něco sladkého a svěžího. Smetanové řezy s jahodami jsou ideálním dezertem ke kávě. Jsou lehké, jemné a plné chuti jara. Připravte si je podle oblíbeného receptu od foodblogerky Andrey Motlíkové.

Přinášíme vám recept na šťavnaté smetanové řezy s jahodami a jemnou vrstvou želatiny. Zkrátka osvědčená klasika, která nikdy nezklame. Připravte si vysoký plech o velikosti cca 40 x 30 cm a jdeme na to!
Těsto:
4 vejce (oddělit žloutky a bílky)
200 g cukru krupice
8 PL horké vody
8 PL rostlinného oleje
200 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Krém:
3 zakysané smetany po 180-190 g
2 smetany 31 % po 200 g
6 PL moučkového cukru
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 vanilkový pudink bez vaření nebo želatinový ztužovač 50 g
+ jahody
+ červené dortové želé 4 sáčky
Postup přípravy receptu:
Troubu vyhřejte na 170 °C.
Nejprve vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny, poté postupně vmíchejte horkou vodu a olej. Přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Vyzkoušejte špejlí a nechte zcela vychladnout.
Na krém smíchejte v misce všechny uvedené ingredience. Naneste na vychladlý korpus a dobře rozetřete stěrkou. Jahody nakrájejte a vyskládejte na krém. Plech vložte do lednice a nechte hodinu ztuhnout. Dortové želé připravte podle návodu na obalu a vlažné ho nalijte na celý povrch moučníku. Opět dejte do lednice a nechte ztuhnout.
foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno