31.05.2025 20:06
Na Plzeňsku proběhla jízda historických vozidel
Podívejte se na fotky
31.05.2025 20:06
Podívejte se na fotky
31.05.2025 13:28
31.05.2025 8:40 31.05.2025 11:53
Vánoce se sice kvapem blíží, na upečení tvarohové štoly je ale ještě čas. Tuto tvarohovou štolu nemusíte připravovat měsíc před Vánoci. Chutná totiž i čerstvě upečená.
Do štoly může každý přidat to, co mu chutná. Rozinky, kandované ovoce nebo pomerančovou kůru či sušené brusinky a ořechy.
Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh ( 250g )
2 vejce
150g tuku ( máslo, Hera ...)
180g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
šťáva a kůra z jednoho citronu
450g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
a dále podle chuti sekané mandle, sušené meruňky, brusinky ( u nás se nedává kandované ovoce ani rozinky, ale kdo má rád, určitě dejte )
máslo na potírání a moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu:
Nejprve vyšleháme vejce s cukry, máslem, citronovou šťávou a kůrou. Přisypeme ovoce a mandle, přimícháme tvaroh a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké těsto.Těsto přemístíme na moukou posypaný vál a vyválíme přibližný obdélník o výšce cca 2cm. Z jedné delší strany zarolujeme jako roládu, avšak kousek necháme nedorolovaný. Přemístíme štolu na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v troubě zprvu vyháté na 180C a asi po 20ti minutách stáhneme teplotu na 160C a pečeme ještě cca 35 - 40 minut. Během pečení 3x potřeme máslem. Zda je těsto upečené, nelepivé, vyzkoušíme špejlí. Upečenou ještě teplou štolu potřeme naposledy máslem a posypeme hojně moučkovým cukrem.
Foto a recepty: Andrea Motlíková (V kuchyni vždy otevřeno)
Další recepty v naší rubrice Lifesty /recepty