15.07.2025 18:29
15.07.2025 14:29
Sportmanie, famfrpál i miliony pro kluby. Radní Tomáš Morávek otevřeně o sportu v Plzni
15.07.2025 12:49
Parkourová legenda Jay Fox i jógový maraton. Krašovská chystá zajímavé akce
S Andreou v kuchyni: Zapékaný (gratinovaný) květák v sýrovém bešamelu
Květák je skvělá zelenina, jde z něj udělat výborná polévka, samozřejmě v trojobalu a také různě zapékat. Miluju ho taky nakládaný na sladkokyselo. Tento recept je na výborný zapečený květák.
Na přípravu budete potřebovat:
1 květák rozebraný na růžičky
1 hermelín
100 g nivy
pár plátků slaniny ( nemusí být nebo dejte šunku )
cca 400 ml mléka
1,5 cm plátek másla
2 PL hladké mouky
špetka muškátového oříšku
čerstvý tymián
sůl
Postup přípravy receptu:
Květákové růžičky povaříme v osolené vodě do poloměkka, ještě se pak bude dopékat v troubě. Přendáme je do zapékací misky a poházíme kousky slaniny.
Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou postupně zaléváme mlékem a důkladně rozmícháváme hrudky dohladka. Pak přidáme nastrouhané sýry, osolíme a okořeníme muškátovým oříškem a tymiánovými lístky. Bešamelovou omáčku udržujte stále teplou, jinak vám začne rychle tuhnout.
Květák se slaninou zalijeme bešamelovou omáčkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200oC. Zapékáme dozlatova.
Další recepty najdete v naší rubrice - RECEPTY, dále na blogu v Kuchyni vždy otevřeno.
recept a foto: Andrea Motlíková