14.05.2025 15:28
14.05.2025 14:41
Plzeň ožije středověkem! Historické slavnosti vtáhnou návštěvníky mezi rytíře
14.05.2025 8:35
Pozor na klíšťata! Na většině Plzeňského kraje jsou mimořádně aktivní
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní třikrát jinak! To musíte zkusit...
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní jsou tradiční dobrotou na svátek svatého Martina. Na výběr máte hned ze tří receptů! A potírat zásadně rozpuštěným máslem s rumem...

Na přípravu budete potřebovat:
První těsto:
540 g hladké mouky
360 g Hery máslové nebo másla
250 g smetany na šlehání
špetka soli
Druhé těsto:
420 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání
250 g Hery máslové nebo másla
špetka soli
Třetí těsto:
400 g hladké mouky
250 g Hery máslové nebo másla
250 g zakysané smetany
špetka soli
Ořechová náplň:
200 g nastrouhaných vlašských ořechů
150 g cukru moučka
špetka skořice
1 PL rumu
1 bílek
Postup přípravy receptu:
Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15 cm v průměru a asi 4 mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout.
Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180°C cca 20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.