Svátky plné jídla, jak se vyhnout pálení žáhy a proč se to děje?

29.12.2010 9:12

Vánoční svátky jsou vždy tradičně plné jídla. Sladkosti, tučná jídla, salát s majonézou nebo alkohol. To vše zapřičiní pálení žáhy nebo žlučníkové potíže. Jak na ně a jak se jich vyvarovat?

Tradicí je u nás o vánočních svátcích velké množství jídla. Kdo by si nedopřál cukroví, smažený řízek či majonézový salát? Pak ale přichází ke slovu pálení žáhy či žlučníkové obtíže. Jak jim předejít a čím je tlumit?

Co se děje při pálení žáhy?

Nevhodné jídlo a pití naruší správné fungování dolního svěrače. Ten je zařízením v trávicí soustavě, které za normálních okolností nedovolí žaludečním šťávám pohyb vzhůru. Žaludeční slznice je proti těmto šťávám chráněna, sliznice jícnu ale ne. Proto dochází k jejímu podráždění až poškození. Tento jev se nazývá reflux jícnu.

Co s tím?

Předcházet tomuto je možno nepřejídáním se nejen přes den, ale hlavně před spaním. Pokud už k pálení žáhy dojde, lze jej tlumit léky, které zneutralizují kyselý obsah žaludku, jako Tums, Anacid, Maalox, Rennie. Hojně používaná jedlá soda podle lékařů příliš vhodná není.

Co škodí?

Jednoznačně tučná a kořeněná jídla, alkohol nalačno, čokoláda, citrusy, česnek, sycené a sladké nápoje a také kouření.  Pokud už k pálení žáhy dojde, pomáhá také často několikahodinová hladovka.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima