QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Biskup Tomáš Holub požehnal pěti novým sanitkám Domažlické nemocnice - FOTKY

16.05.2023 8:17

Nová vozidla VW Crafter jsou speciálně vybavena a nabízí více místa jak pro pacienty, tak pro řidiče. Sanitkám požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub.

sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (6)
sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (6)sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (1)sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (2)sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (3)sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (4)sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (5)sanitka požehnání_Domažlická nemocnice_0523 (7)

„Domažlická nemocnice převzala v roce 2019 od záchranky provoz takzvané zdravotnické dopravní služby (ZDS) a s ním i 13 sanitek různých značek, stáří a s vysokými nájezdy až k téměř půl milionu kilometrů. Od roku 2020 pak začala nemocnice sanitky kompletně obměňovat a celou flotilu navíc rozšířila na 15 vozů. Konkrétně letos pořídila pět sanitek VW Crafter,“ uvádí mluvčí Domažlické nemocnice.

V pátek 12. května jim požehnal spolehlivý provoz a bezpečné cesty plzeňský biskup Tomáš Holub. „K úplné obnově plánuje nemocnice pořídit příští rok ještě dva vozy. Pak bude celá flotila sjednocena a vozy se budou nahrazovat průběžně dle míry opotřebení,“ dodává mluvčí.

Nová vozidla VW Crafter jsou se speciální výbavou pro pacienty s nadměrnou hmotností. Nabízí více místa pro pacienty i větší úložný prostor pro zdravotnické vybavení a tím pádem i lepší zázemí pro řidiče-zdravotníky.

ZDS Domažlické nemocnice měsíčně najezdí cca 50 tisíc kilometrů a přepraví přes 1300 pacientů. Službu zajišťuje nepřetržitě 24 hodin denně po 7 dnů v týdnu. Slouží pro dopravu raněných, nemocných, rodiček a vůbec pacientů, kteří vyžadují neodkladnou péči a kterým jejich stav neumožňuje dopravit se na vyšetření, ošetření či hospitalizaci vlastním vozem, pěšky, ani hromadnou dopravou. Zároveň služba zajišťuje přepravu pacientů mezi zdravotnickými zařízeními.

Do vybavení nových vozů patří samozřejmě zvuková a světlená signalizace a bezpečnostní polepy. „Vnitřní vybavení tvoří mimo jiné takzvané lehátkonosítko se samovyklápěcím a skládacím podvozkem, transportní křeslo pro vynášení imobilních pacientů například do schodů, transportní plachta pro manipulaci s pacientem ve zhoršených podmínkách, zdravotnická brašna s nejpoužívanějším zdravotnickým materiálem a vybavením, zdravotnické potřeby první pomoci včetně defibrilátoru a dále třeba kyslík nebo tam máme i porodní balíček pro případ, že bychom převáželi těhotnou ženu a ta by začala rodit,“ popisuje vedoucí řidič dopravní služby Miloslav Kundrát.

Foto Domažlická nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24