Indonésie by mohla posílat stážisty do Škodovky. Plzeň uvažuje o spolupráci s městem na Jávě

15.12.2022 14:10

V úterý 13. prosince přijala v zastoupení primátora náměstkyně pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová na plzeňské radnici indonéskou velvyslankyni Kenssy Dwi Ekaningsih.

Velvyslankyne_Indones_MMP

Hlavním tématem jednání byla možnost spolupráce na konkrétním projektu, fungování na principu spřízněných měst, nebo i přímo partnerství mezi Plzní a indonéským městem Madiun na Jávě. „Máme mnoho společného. Madiun má technickou univerzitu, na níž probíhá podobná výuka jako na Západočeské univerzitě v Plzni, funguje tam podobný závod jako je Škoda Transportation, plánujeme, že Indonésie bude posílat stážisty do Škodovky. To jsou ekonomické důvody a oblast vzdělání, dále ale máme i bohatou kulturu, náboženství, folklor,“ nastínila velvyslankyně.

Kenssy Dwi Ekaningsih představila na radnici svou zemi. „Velvyslankyně na plzeňské radnici představila nejen dvousettisícové vnitrozemské město Madiun ležící v západní části východní Jávy, ale i svou zemi, Indonéskou republiku, kterou v jihovýchodní Asii a Oceánii tvoří přes 17 tisíc ostrovů. S více než čtvrt miliardou obyvatel jde o čtvrtý nejlidnatější stát světa, v němž se mluví několika stovkami lokálních jazyků a obyvatelé vyznávají šest oficiálních náboženství," uvedla Eva Barborková, mluvčí města.

Mezi partnerská města Plzně patří německý Regensburg, Winterthur ve Švýcarsku, Takasaki v Japonsku, francouzské Limoges, belgické Liège, slovenská Žilina a Birmingham v USA. Jak se takové partnerské město Plzně vybírá? „Pokud má nějaké město zájem o partnerství s námi, zkoušíme nejprve vzájemnou spolupráci. Tedy dva až tři roky hledáme společné oblasti, poté hodnotíme, zda má spolupráce potenciál a je přínosem, až poté se případně uzavírá partnerská smlouva. Jde o to, aby partnerství nebylo jen na papíře, ale zahrnovalo konkrétní aktivity. Máme ale i takzvaná spřízněná města, což si umím představit v tomto případě. Vybrali bychom jeden konkrétní projekt, zkusili to s ním a uvidíme, jaký bude mít potenciál do budoucna,“ řekla Lucie Kantorová.

Foto M. Pecuch MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24