14.06.2024 15:00
14.06.2024 8:55 14.06.2024 12:28
Zásah složek IZS v Klatovech: Jeden mrtvý, několik zraněných a pátrání po vozidle s posádkou
14.06.2024 10:00
Pátrání: Pachatel nejprve nasedl na spřáhlo vlaku, poté se procházel na trati
Pozor na mražené kuřecí maso. Některé šarže mohou obsahovat salmonelu
Inspektoři SZPI provozovatelům nařídili neprodlené stažení předmětných šarží z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.
![chicken-ge222f258c_1280 chicken-ge222f258c_1280](/project/qap/cache/domain1/images/279152/279152-638247828790728444-745x496-cwhdevcenterhcenterbgffffff.jpeg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:
Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 18. 11. 2023, výrobce: Branch "Pererobniy Compleks" Of Limited Liability Company "Vinnytska Ptahofabryka" 2B, Khlibozavodska st.,Ladyzhyn, Vinnyts´ka Oblast´, 24320, Ukrajine, země původu: Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Nemanická 2180/3, 37010 České Budějovice.
Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 03. 02. 2024, výrobce: Branch 'Pererobniy Compleks' Of Limited Liability Company 'Vinnytska Ptahofabryka' 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts'ka Oblast", 24320, země původu Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Harrachov 373, 512 46 Harrachov.
Laboratorní rozbor potvrdil v uvedených šaržích potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. "SZPI aktuálně vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) notifikaci o zjištění uvedených nevyhovujících potravin. Potravina byla odebrána v rámci plánované mikrobiologické kontroly SZPI. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.