QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Slavnosti svobody v Plzni budou letos poprvé bez veteránů

29.03.2023 19:41

Letos nepřijede do Plzně na oslavy osvobození žádný veterán. Důvod je prostý, zdravotní stav už nedovolí veteránům v takto úctyhodném věku cestovat. Symbolicky tak do Plzně přijedou alespoň příbuzní mužů, kteří osvobozovali Plzeň.

díky, Ameriko _foto QAP (66)

Slavnosti svobody proběhnou v Plzni 5. až 8. května. Plzeň si touto akcí připomíná události spojené s koncem druhé světové války a osvobozením města americkou armádou. Letos poprvé budou slavnosti bez veteránů. Na to, jak probíhal loňský pietní akt Díky, Ameriko! za účasti veteránů se můžete podívat ZDE.

„Žijícím válečným veteránům už jejich zdravotní stav nedovolí cestovat na tak velkou vzdálenost. Přítomni však budou alespoň symbolicky. Pánové George Thompson a Lincoln Harner natočili pro Plzeňany zdravice,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

George Thompson, který ještě vloni na oslavy do Plzně přijel a v říjnu loňského roku oslavil 98. narozeniny, pozdraví Plzeňany na dálku.

V jeho proslovu mimo jiné zazní: „Plzeň je mým druhým domovem. K Česku jsem měl vždy blíž než většina Američanů. Vyrůstal jsem v Kansasu a mí kamarádi na střední škole se jmenovali Havel a Černý. Všichni mí přátelé na střední škole pocházeli z Čech. Nikdy jsem je neslyšel mluvit česky, ale byli to moji nejlepší kamarádi. Jak jsem již zmínil, Plzeň je můj druhý domov. A proto, kdybych se měl kdy stěhovat, byla by Plzeň jasnou volbou. Všichni lidé mě tu milují a já miluji je.“

Do Plzně letos dorazí příbuzní veteránů

Mezi hosty z USA, kteří účast přislíbili, jsou např. Dale Rieb – zeť George E. Thompsona, Kathleen Lemmons Hoffman – dcera zesnulého veterána Charlese R. Lemmonse, Tom Duncan – syn zesnulého Jamese H. Duncana, Marc Cannizzo – syn zesnulého Johna P. Cannizza, John Del Santo – syn zesnulého Johna Del Santa, dále pak syn a dcera zesnulého Earla Ingrama, tedy Earl Ingram II a Judy Hicks.

Vloni na slavnosti nepřijel tradiční účastník, vnuk generála G. S. Pattona – George Patton Waters. Letos by ale do Plzně měl dorazit.

Belgické veterány mají zastoupit Luc Rensonnet – syn zesnulého Georgese Rensonneta, syn a dcera zesnulého Louise Gihoula – Olivier a France Radoux, syn a vnuk zesnulého Valèra Gustina – Valère a Rafael, přijet má také Paul Gilain – syn zesnulého Michela Gilaina.

 

foto: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24