QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Statistiky dopravní nehodovosti v Plzeňském kraji zní pozitivně. Úmrtnost na silnicích klesá

19.01.2023 15:01

Pozitivní na policejních statistikách týkající se dopravních nehod za rok 2022 je klesající trend úmrtnosti. Stoupá však počet nehod, při kterých je viník pod vlivem alkoholu. Kde se nejčastěji bouralo? Kolik dopravních nehod celkem policie řešila? Podrobnosti naleznete v článku.

záchranári nehoda foto HZSPK

V celé České republice v roce 2022 zemřelo při dopravních nehodách 454 osob. Dle policie úmrtnost na silnicích klesá. Podobně je tomu i v Plzeňském kraji. „Dopravní nehody v roce 2022 na území Plzeňského kraje zaznamenaly oproti předchozím rokům mírný pokles. Zaevidovali jsme celkem 1 285 nehod s následky na zdraví či životě, o 21 méně než v roce 2021. Kromě celkového čísla sledujeme i konkrétní skupiny, jako třeba dopravní nehody s následky v podobě těžkých a smrtelných zranění. I v této oblasti došlo k mírnému snížení. Celkově při dopravních nehodách přišlo o život 31 osob, v této oblasti jsme zaznamenali pokles o 3 osoby,“ řekl plk. Jaroslav Vild, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

V České republice bylo řešeno více než 98 tisíc dopravních nehod. Z toho v Plzeňském kraji bylo v uplynulém roce zaevidováno celkem 3 890 řešených nehod. Což je o 24 méně než v roce předchozím. „Zabýváme se počty, ale zabýváme se i důvody, proč k nehodám dochází. Není to specifické jen pro Plzeňský kraj, že nejčastější příčinou je nesprávný způsob jízdy. To znamená, že se lidé nevěnují plně řízení. Do této kategorie patří i typický nešvar, jako je telefonování,“ řekl plk. Jaroslav Vild.

Policie v roce 2022 zaznamenala 2 326 případů, kdy se řidiči plně nevěnovali řízení a následkem toho došlo k dopravní nehodě.

K dalším častým důvodům patři nepřiměřená rychlost (688 případů, pokles o 100), nedání přednosti v jízdě (417 případů, nárůst o 42) a nesprávné předjíždění (62 případů, pokles o 5). Celková hmotná škoda přesáhla 292 miliónů korun.

Nejvíce událostí v silničním provozu pak řešili policisté v Plzni, a to konkrétně 1353, nejméně nehod se stalo naopak na Rokycansku. Vyšší počet nehod v Plzni souvisí s velikostí města. „Plzeň je středobod regionu a zaznamenává vyšší počty dopravních nehod. Vzhledem k počtu obyvatel, velikosti města a frekvenci dopravy čísla odpovídají,“ vysvětlil ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Statistiky, které ale nejsou příznivé, vypovídají o počtu dopravních nehod, při kterých byl řidič – viník pod vlivem alkoholu. Počet takových dopravních nehod meziročně stoupl. „Celkem jich bylo 332, což je o 42 více než v roce 2021. Viníků s alkoholem do 1 promile bylo 76 (+17) a nad 1 promile pak 256 (+25). Řidičů pod vlivem jiných omamných látek policisté evidují celkem 23, to je o 11 méně než v roce předchozím,“ upřesnil Ondřej Hodan, mluvčí policie.

„V souvislosti s chodci bylo v loňském roce zaevidováno 144 nehod (-11) a je nutno dodat, že v této sledované oblasti zaznamenáváme z dlouhodobého hlediska klesající trend. Tento typ nehod má ale většinou nejtragičtější následky, což dokládá i nepříznivá statistická bilance z roku 2021, kdy na silnicích našeho kraje zemřelo 12 chodců,“ řekl mluvčí policie s tím, že v uplynulém roce zemřelo v souvislosti s dopravními nehodami 5 chodců, a to 2 lidé na Klatovsku, 2 na Rokycansku a 1 na Domažlicku.

Podrobnější analýzy ukazují, že v Plzni bylo nejvíce zraněných chodců v pátek, nejméně v neděli. „Z podrobnější statistické analýzy vyplývá, že v našem krajském městě bylo zraněno 78 chodců, což je ovlivněno samozřejmě velkou hustotou silničního provozu a vyšší koncentrací chodců. Nejvíce nehod jsme v loňském roce zaevidovali v pátek, nejméně se jich stalo naopak v neděli,“ dodal Ondřej Hodan, mluvčí policie.

Foto ilustrační HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24