Trojka chrání ježky i jejich blešky! V Plzni jsou nově zimoviště pro ježky – FOTKY

18.11.2022 16:00

Městský obvod Plzeň 3 spustil akci s názvem Trojka chrání ježky i jejich blešky!, která přinesla na šest míst po Plzni zimoviště pro ježky.

Zimoviště ježci_ÚMO3 (6)
Zimoviště ježci_ÚMO3 (6)Zimoviště ježci_ÚMO3 (2)Zimoviště ježci_ÚMO3 (1)Zimoviště ježci_ÚMO3 (4)Zimoviště ježci_ÚMO3 (3)Zimoviště ježci_ÚMO3 (5)

Na sociální síti se objevila anketa, zda zimoviště zřídit. Obyvatelé třetího plzeňského obvodu tak sami rozhodli. „Mám velkou radost, že se naši obyvatelé zapojili a že jim na životním prostředí v obvodu záleží. Zimoviště pro ježky jsme udělali ve Škodalandu, ve Štruncových sadech, v Lábkově ulici u cyklostezky, v ulici K Merfánům na Nové Hospodě, v ulici Sukova a v parku ETZ v Doudlevcích,“ uvedl David Procházka, starosta Městského obvodu Plzeň 3.

Zřízení zimovišť konzultoval třetí městský obvod s odborníky. „Z ekologicko-výchovného i biologického hlediska je to skvělé a je to dobře i pro jiné živočichy a organismy, takže za nás palec nahoru, i kdyby tam žádný ježek nebydlel,“ vyjádřil se Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Zimoviště tvoří klacky a shrabané listí. V takovéto kupce si ježek dokáže vytvořit hnízdo, ve kterém může spokojeně přežít zimní měsíce. „Každé zimoviště je opatřené informativní cedulí a zůstane až do jarních měsíců, kdy bude nejprve opatrně prohledáno a poté odstraněno. Prosíme, aby kupky nikdo neničil, možná v nich spí ježek,“ dodal starosta.

Foto ÚMO Plzeň 3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24