12.08.2025 15:05 12.08.2025 18:59
12.08.2025 13:05
Tropické teploty zasáhnou Plzeňský kraj. ČHMÚ vydal výstrahy
12.08.2025 11:15
Správa NP Šumava řeší možný únik vlků z výběhu, vznikl krizový štáb
Správa Národního parku Šumava zřídila krizový štáb kvůli odchytu vlků, kteří se pohybují v okolí Návštěvnického centra Srní a mohou pocházet z místního chovu.
Pozor na mražené kuřecí maso. Některé šarže mohou obsahovat salmonelu
Inspektoři SZPI provozovatelům nařídili neprodlené stažení předmětných šarží z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:
Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 18. 11. 2023, výrobce: Branch "Pererobniy Compleks" Of Limited Liability Company "Vinnytska Ptahofabryka" 2B, Khlibozavodska st.,Ladyzhyn, Vinnyts´ka Oblast´, 24320, Ukrajine, země původu: Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Nemanická 2180/3, 37010 České Budějovice.
Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 03. 02. 2024, výrobce: Branch 'Pererobniy Compleks' Of Limited Liability Company 'Vinnytska Ptahofabryka' 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts'ka Oblast", 24320, země původu Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Harrachov 373, 512 46 Harrachov.
Laboratorní rozbor potvrdil v uvedených šaržích potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. "SZPI aktuálně vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) notifikaci o zjištění uvedených nevyhovujících potravin. Potravina byla odebrána v rámci plánované mikrobiologické kontroly SZPI. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.