QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Poškrábali jste dřez? S těmito vychytávkami ho hravě opravíte!

26.07.2022 10:23

Podařilo se vám nedopatřením poškrábat dřez v kuchyni? Je-li kuchyňský dřez poškozený závažně, pak je na místě povolat profesionála, ale na malé škrábance si vystačíte sami. Tady je pár tipů, jak na to.

shutterstock_374567068
shutterstock_374567068shutterstock_1495748225shutterstock_216806005

Vzpomínky na rodinné oslavy nebo večírky s přáteli si raději uchováme na fotkách a v našich pamětích. Není nutné, aby je nesl kuchyňský dřez v podobě skvrn od vína či jídla nebo odřenin kvůli prudkým nárazům. Přinášíme několik rad, jak uchovávat zářivě lesklý povrch vašeho dřezu.

Dřez do kuchyně může být vyroben z několika materiálů, v našem stručném přehledu tedy věnujeme pozornost každému materiálu zvlášť.

Elegantní granitový dřez

Je luxusní, má vysokou odolnost. Jeho velkým nepřítelem ale je tvrdá voda. Ta zanechává stopy v podobě šedavých skvrn. Stejně dobře se na granitovém dřezu otisknou také čaj, voda z červené řepy, káva, víno a jiné barvící potraviny. Škrábance a rýhy nejsou tak častým jevem.

Škrábance: případné škrábance či rýhy nejdříve očistěte acetonem, jenž rozkládá mastnotu. Před tímto úkonem si otevřete okno, aby byla místnost dobře provětraná. Poté opatrně vyplňte rýhu tenkou vrstvou epoxidové pryskyřice v barvě odpovídající granitovému dřezu.

Skvrny: Určitě nepoužívejte ředidlo nebo nějakou kyselinu. Lepší je ocet nebo citronová šťáva. Dřev vytřete do sucha, poté naneste na houbičku nebo hadřík trochu octa nebo citronové šťávy a důkladně vydrhněte místa, kde se usadily nečistoty. Nakonec opláchněte dřez teplou vodou.

Dřez z umělého kamene

Umělý kámen je rovněž oblíbenou variantou, protože je pevný, neporézní a má dlouhou životnost. Navíc bývá tvrdý a je těžké ho zničit, ale jeho lesklý saténový povrch je poměrně citlivý na vnější zásahy.

Škrábance: Použijte jemný bělicí prášek či brusný kuchyňský krém. Naneste jej na vlhkou hubičku a očistěte plochu krouživými pohyby. Poté opláchněte horkou vodou a osušte.

Skvrny: Sáhněte po čisticích prostředcích na bázi amoniaku. Pro usazeniny vodního kamene zvolte prostředky určené na odstranění vápenitých usazenin.

Nerezový dřez

Jde o vyhledávanou ekonomickou variantu. Džez nepraská a je odolný vůči vysokým teplotám. Bohužel, škrábance jsou u nerezových dřezů při dlouhodobém používání běžným úkazem. A odstranit se prakticky nedají. Lze pouze docílit toho, aby nebyly tak nápadné.

Škrábance: Přeleštěte dřez důkladně houbičkou, na niž jste nanesli rostlinný olej.

Skvrny: Na skvrny bezvadně zabírá směs jedlé sody a saponátu. Jedlá soda není tak abrazivní, aby mohla materiál poškrábat. Při silnějších skvrnách naneste jedlou sodu na postižené místo, nechte chvíli působit a pak zde vlijte trochu octa. Šumění, které začnete za okamžik pozorovat, je průvodním jevem reakce, během níž se skvrna rozpouští.

Tectonitový dřez

Syntetický materiál je možné vyrobit v jakémkoli barevném provedení. Dalším plusem je odolnost vůči vysokým teplotám a lehkost. Nárazům odolá tento dřez snadno, v případě ale, že se objeví škrábanec v důsledku pádu ostrého nože, pak vzniklý hluboký škrábanec prakticky nejde odstranit.

Škrábance: Se značnou dávkou úsilí odstraníte jen ty drobné škrábance, a to prostředky doporučovanými výrobcem.

Skvrny: Navlhčete hadřík a naneste na něj silné tekuté mýdlo. Nebo vytvořte hodně zředěný roztok tvořený jedním dílem octa a dvou částí vody.

Laminátová deska

Vybírají si ji ti, kteří chtějí levné, lehké a dobře vypadající řešení. Nevýhodou je nízká odolnost vůči vodě a snadné poškození.

Škrábance: Naneste laminátovou pastu v barvě odpovídající povrchu. Pastu nanášejte v tenkých vrstvách, zbytek opatrně odstraňte tmelovým nožem.

Skvrny: Stačí vlhký hadřík, protože laminát nemá spáry, kde by se nečistoty zachytávaly. Čisticí prostředky s nábytkovou politurou či voskem nejsou doporučovanou volbou.

foto: ilustrační Shutterstock

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24