V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Retro je in! Zkuste tradiční český "vlašák" podle receptury z roku 1976

_MG_7499
21. 9. 2019 11:04

Vlašský salát je česká klasika. Nechutnají vám průmyslové výtvory? Zkuste tip od foodblogerky. Podařilo se jí sehnat původní recept z roku 1976 podle oficiálních "Československých státních norem"!

"Můj manžel miluje vlašák. Vzhledem k tomu, že já odmítám tyhle průmyslové saláty kupovat, řeší to tak, že si ho kupuje sám. Musím vám říct, že ta chuť je pro mě otřesná. Místo majonézy se tam táhne nějaký hustý šlem, který je plný zahušťovadel, éček, stabilizátorů a všeho možného dalšího a chuťově to prostě s klasickým vlašákem, který jsme kdysi vyjídali rohlíkem z papíru, nemá nic společného. Takže jsem zapátrala v receptech ČSN pro studenou kuchyni z roku 1976 a připravila jsem ho přesně podle jejich gramáží a surovin. Musím říct, že ta chuť je skvělá, hlavně se držte poměru brambor, salámu a zeleniny, je to opravdu znát," říká k retro receptu foodblogerka Andrea Motlíková...

Na přípravu budete potřebovat:

500 g salátových brambor typu A vařených ve slupce (vychladlých)
240 g salámu junior nebo šunkového vcelku
100 g kyselé okurky
20 g sterilovaného hrášku
40 g vařeného celeru
60 g vařené mrkve

Dále smíchat:

200 g majonézy
20 g plnotučné hořčice
5 g worcesteru
15 g octa ( Tady jsem dala méně, asi polovinu, dochutit lze vždycky. Záleží také na tom, jak kyselé jsou okurky.)
10 g cukru
10 g soli (solit také postupně)
0,5 g mletého černého pepře

Postup přípravy receptu:

Postup je samozřejmě velmi jednoduchý. Brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky na drobno. V míse smíchejte majonézu, hořčici, worcestr, část octa, cukr, pepř a trochu osolte. Důkladně promíchejte. Vložte pokrájenou zeleninu a sterilovaný hrášek. Vše důkladně spojte se zálivkou. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice Recepty.

 

MK
sdílet na facebook

Nepomuk láká v závěru tohoto týdne na turistické akce! Podívejte se!

Zprávy Plzeň-jih
 čtení
18. 10. 2019 11:57

Nepomuk láká v závěru týdne turisty hned na několik akcí. Na své si přijdou milovníci pochodů. Chystá se i další ročník soutěžní výstavy Nepomucká hnětýnka...

Krásnou přírodou se psy i bez psů! O víkendu se chystá Brdský kros

Zprávy Plzeň-jih
 čtení
18. 10. 2019 7:59

Víceúčelové zařízení a útulek pro psy Borovno zve na další ročník Brdského krosu. Vyrazit můžete se psem i bez něj, trasu můžete absolvovat volnou procházkou, během, poklusem.. je to jen na vás.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Prodlužte si léto v lázních Therme Eins!

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Přehled dnešních akcí

  Lili Vilit, Define Me, Pearly Seconds

20:00     Plzeň » Divadlo pod Lampou

  IronKap - Nemesis 2 Tour

21:00     Plzeň » Buena Vista Club