V krajských nemocnicích se v uplynulém roce narodilo nejvíce Jakubů a Elišek

04.01.2022 7:12

V uplynulém roce v nemocnicích v Klatovech, Stodě a Domažlicích přišlo na svět celkem 1532 novorozenců. Z nich bylo 759 holčiček a 773 kluků. Mezi nimi například také Rocky, Yonela nebo Kyra.

Novorozeně_Pixabay

První novorozenec uplynulého roku byl Patrik Julius, který se narodil 1. ledna v Klatovech a poslední novorozenec byl Kristian, který se narodil 31. prosince v Domažlicích.

Celkem se v rodinných porodnicích krajských nemocnic narodilo 1532 dětí. V sedmi případech se jednalo o dvojčata. Nejdrobnější a nejtěžší miminko od sebe dělilo 3,8 kilogramu. Nejčastějšími jmény byly u chlapců Jakub a u děvčat Eliška.

Mezi nejčastější klučičí jména patřila Jakub, Jan, Matyáš, Vojtěch, Lukáš, Matěj, z nichž nejvíce bylo Jakubů. U dívek vítězila jména Eliška, Anna, Sofie, Tereza, Nela, z nichž nejvíce vedla Eliška. Mezi méně obvyklá jména patřila například Alisa, Madlen, Rocky, Yonela, Kyra, Michajlo, Bibiana, Santal

V Klatovské nemocnici se loni narodilo 801 dětí a ve Stodské nemocnici 446. To jsou podobná čísla jako v loňském roce. V Domažlické nemocnici se loni narodilo 285 dětí. „Tam je to o několik desítek porodů méně než v roce 2020. Zejména v jarním období to způsobila pandemie onemocnění covid,“ říká mluvčí krajem vlastněných nemocnic Jiří Kokoška. „Domažlická nemocnice se totiž během jarní vlny specializovala na péči covidových pacientů, a i když porodnice dál fungovala v běžném režimu a její prostory i personál byli zcela odděleni od zbytku nemocnice, část rodiček z regionu měla přesto obavy a rozhodly se rodit jinde. Na podzim se počty porodů v Domažlicích opět zvýšily."

 

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24