08.12.2025 14:21
Novoroční ohňostroj na plzeňském náměstí nebude. Nahradí ho videomapping
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 14:21
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 10:00
Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a můžete být mezi výherci!
07.12.2025 19:05
Hledáte inspiraci na podzimní menu, které opravdu překvapí? Opečené škubánky jsou česká klasika, s mrkví a pořádným kusem masa je to navíc skutečná "pecka"...
Na přípravu budete potřebovat:
Dušená mrkev:
1 kg mrkve
cca 2 cm čerstvého zázvoru
citronová kůra
2 PL světlé máslové jíšky (máslo + hladká mouka)
cukr a sůl
Bramborové škubánky:
250 g brambor B nebo C
4-5 PL hladké mouky
sůl
Postup přípravy receptu:
Mrkev očistěte, polovinu nahrubo nastrouhejte a druhou nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájenou část vložte do hrnce, podlijte vodou do poloviny a nechte přiklopené dusit asi 5 minut. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný zázvor a z důkladně omyté poloviny citronu nastrouhanou kůru. Pouze žlutou část, nikoliv bílou pod ní. Osolte a přidejte malý oříšek másla. Duste do změknutí. Poté vmíchejte jíšku a pokud se vám bude zdát mrkev málo sladká, dochuťte cukrem.
Na škubánky uvařte v osolené vodě doměkka oloupané a nakrájené brambory tak, aby šly rozmačkat. Část vody slijte, ale nechte jí v hrnci přibližně 50 ml. Vše zasypte hladkou moukou a ihned uzavřete poklicí. Trochu obsah protřepte, aby se brambory moukou obalily. Vše nechte zapařit. Po vychladnutí rozmačkejte brambory a ručně vypracujte nelepivé těsto. V případě, že lepí, přidejte trochu mouky. Vytvarujte z těsta škubánky a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Ideální k mrkvi se škubánky je maso z receptu Marinovaný pečený bůček, místo bůčku se může použít i krkovice.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.