Občané Plzeňského kraje se učí používat Pol Pointy. Policie už plánuje další novinku

05.02.2023 13:03

Prostřednictvím Pol Pointů přijala policie v Plzeňském kraji devět oznámení. Lidé mohou bezkontaktně podat prakticky jakékoliv oznámení. Policie zažila v Pol Pointu už i jednu kuriózní situaci. 

Pol Point Touškov_QAP (5)

První bezobslužné kontaktní místo policie v Plzeňském kraji bylo otevřeno 5. září 2022 v Touškově. Od té doby přibylo několik dalších Pol Pointů. Aktuálně jsou v kraji čtyři. Zmiňovaný Touškov, Folmava, Planá a Zbiroh. Dle ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje budou vznikat i další bezkontaktní místa. “V tuhle chvíli jsou v provozu čtyři Pol Pointy. Očekáváme, že vybudujeme ještě minimálně jeden či dva,” řekl Jaroslav Vild.

Pro veřejnost je Pol Point alternativním způsobem podání jakéhokoliv oznámení, které není urgentní. „Není to v žádném případě náhrada policistů. Jedná se o rozšíření našich služeb. Upozorňuji na to, že toto místo nenahrazuje tísňové volání. Pokud je někdo v tísni a hrozí mu bezprostředně nebezpečí, měl by volat policii na bezplatné lince 158,“ upozornil Jaroslav Vild.

Do současné doby bylo prostřednictvím Pol Pointu podáno devět oznámení. Třikrát byl oznámen trestný čin v oblasti IT kriminality, a to konkrétně jednou v Touškově, dvakrát ve Zbirohu. Dvakrát přestupkové jednání. Jeden případ se týkal občanského soužití, ve druhém případě šlo o poškození vozidla. Po jednom pak bylo oznámení týkající se vraku vozidla, oznámení nálezu a naopak ztráty dokladů. V jednom případě šlo o poněkud kuriózní případ, kdy se podnapilá žena dožadovala zavolání TAXI služby. 

“Do budoucna se chceme věnovat možnosti, která by to posunula ještě o úroveň výš. Bylo by to v podobě softwarového klienta, kterého by bylo možné nainstalovat na domácí i pracovní počítač. Tímto způsobem s policií komunikovat. Je to jedna z našich vizí na následující období,” prozradil Jaroslav Vild, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Foto QAP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24