Radní Plzně odhalila v belgickém Liége pamětní desku vojákům

13.10.2022 11:15

V pátek 7. října byla v belgickém Liége odhalena nová pamětní deska. Ta je věnovaná 17. střeleckému praporu, který se podílel s 3. americkou armádou generála Pattona na osvobození západních Čech a Plzně.

Liege_pamětní deska_1022_MMP (1)
Liege_pamětní deska_1022_MMP (1)Liege_pamětní deska_1022_MMP (3)Liege_pamětní deska_1022_MMP (2)

Slavnostního odhalení pamětní desky se v Národním památníku popravených v citadele v Liège zúčastnili také osmadevadesátiletý Valère Gustin, veterán 17. střeleckého praporu, a Luc Rensonnet, syn bývalého předsedy Bratrstva 17. střeleckého praporu. Oba pravidelně navštěvují Slavnosti svobody v Plzni. Přítomni byli i další příbuzní belgických veteránů, zástupci města Liège a Velvyslanectví České republiky v Belgii.

Pamětní desku vytvořil umělecký ateliér Rudolfa a Tomáše Matějky z Plzně. Náklady na výrobu zaplatila Kancelář primátora Magistrátu města Plzně, a to ve výši sto tisíc korun bez DPH. „Tuto desku věnovalo město Plzeň městu Liège, aby symbolicky uctívala jednoho každého vojáka 17. střeleckého praporu, který vlastní energií, silou a odvahou pomohl zdolat nacistické zlo. Navždy bude připomínat hrdinství tohoto praporu pro další generace obou partnerských měst,“ řekla ve svém proslovu v Liège radní Veronika Jilichová Nová, která desku slavnostně odhalila.

Deska v Liége je výsledkem spolupráce mezi partnerskými městy. V Plzni pamětní desku věnovanou 17. střeleckému praporu můžete nalézt na schodech radnice. V roce 2025 oslaví partnerská města 60. výročí od podepsání partnerské smlouvy.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24