Řidiči pozor. Používáte správně mlhová světla?

11.11.2022 15:20

Podzim je v plném proudu a v ranních hodinách se velmi často tvoří mlha, která dokáže řidičům znepříjemnit cestování. Správné užití mlhových světel je na silnicích velmi důležité.

Plzeň - Slovany

Pro lepší přehlednost v silničním provozu policisté doporučují, ale i zákon stanovuje, kdy a za jakých okolností mlhová světla použít. „Mělo by se jednat o mlhu, lidově řečeno "že by se dala krájet", husté sněžení či déšť. Přední mlhová světla osvětlují vozovku před vozidlem v případě mlhy, v noci i ve dne. Mlhovky zajišťují krátký, ale široký světelný paprsek, který pomáhá prosvítit mlhu, a osvětluje tak prostor přímo před vozidlem a pomáhá řidiči se lépe orientovat podle značení na vozovce,“ popisuje Hana Rubášová, mluvčí Policie České republiky.

Řidič by měl poté, co vyjede z mlhy, mlhová světla opět vypnout. „Může se stát, že řidič světla sice zapne ve správný čas, ale když vyjede z mlhy nebo přestane pršet či sněžit, světla nechá svítit dál. Pro protijedoucí vozidla to pak může být velmi nepříjemné,“ říká Hana Rubášová a dodává: „Problém tedy nastává v době, kdy taková situace přejde, anebo vás dojede jiné vozidlo. V takovém případě bychom měli co nejrychleji zareagovat, a mlhová světla vypnout, jelikož ostatní řidiče oslňujeme asi na tolik, jako vás v noci oslňují nevypnutá dálková světla protijedoucího vozidla.“

V zákoně číslo 361/2000Sb.) o provozu na pozemních komunikacích je stanoveno:

Osvětlení vozidel §32/odst. 4)

Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.

Vymezení základních pojmů § 2/ odst. ff)

Snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24