QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tipy na zdravé vánoční pečení bez kalorií. V PT servisu seženete potřebné suroviny

06.12.2022 7:01

Jak mlsat o Vánocích, abyste nepřibrali? Dá se upéct dobré, zdravé, a ne moc kalorické cukroví? Lze vůbec něčím zdravějším nahradit mouku, cukru nebo máslo? Ptali jsme se u odborníků na výživu.

vanočni pernikove řezy PT SERVIS
vanočni pernikove řezy PT SERVISPT SERVIS VANOCE (1)PT SERVIS VANOCE (2)PT SERVIS VANOCE (3)PT SERVIS VANOCE (4)PT SERVIS VANOCE (5)PT SERVIS VANOCE (6)PT SERVIS VANOCE (7)PT SERVIS VANOCE (8)PT SERVIS VANOCE (9)PT SERVIS VANOCE (10)PT SERVIS VANOCE (11)PT SERVIS VANOCE (12)PT SERVIS VANOCE (13)PT SERVIS VANOCE (14)PT SERVIS VANOCE (15)PT SERVIS VANOCE (16)PT ServisBig Boy1Big BoyBIG Novinky PT SERVISzdrave mlsani pt servis

„Mnoho lidí má například zdravotní omezení a někdo to jen nechce o Vánocích přehánět s jídlem, a tak hledá méně kalorické či zdravější alternativy. Ty určitě existují,“ vysvětluje Michaela Polcarová z prodejny PT Servis sídlící v ulici Na Dlouhých v Plzni na Doubravce. Tady prodávají zdravou výživu nejen pro sportovce.

Stále kolem sebe slyšíme, jaký je cukr zabiják. Může být ale vánoční cukroví sladké s nějakou náhražkou cukru? Místo klasického cukru je skvělá alternativa Erythritol nebo Xylitol,“ říká Michaela a ukazuje nám 500 g balíček Xylitolu, který v prodejně nabízejí. „Má to i vyšší sladivost, takže nemusíte ani dávat tolik. Cukroví nebude tak kalorické, ale sladké bude stejně. Velká výhoda je, že vám nestoupne hladina krevního cukru.“

Péct vánoční cukroví můžete i se zdravější alternativou tuků.Když chcete nahradit klasické máslo a tuky, tak doporučuji tato ořechová másla. Ta jsou opravdu oblíbená. Je mnoho verzí, ale pozor na složení. Pan Trampota velmi dbá na kvalitu. Ale když si budete kupovat ořechové máslo třeba v supermarketu, tak se vždy podívejte na složení. Někdy mají totiž vysoký podíl cukru,“ upozorňuje Michaela, která pracuje i jako výživová poradkyně. Když si navíc vyberete oříškové máslo s příchutí, vaše vánoční cukroví může získat zcela jinou a neotřelou chuť.

„Tady vidíte, existují například másla s příchutí Big raffaello, kdybyste dělali raffaello kuličky nebo třeba výborné je toto s názvem Kokosy na sněhu. Prostě každé máslo je jiné a vaše cukroví či jakýkoliv dezert může udělat zajímavé,“ říká Michaela.

Pokud chcete zdravěji péct, můžete nahradit i mouku, či snížit podíl mouky a k tomu přidat různé alternativy. „My tady máme německé drcené vločky už namleté na mouku. To je určitě super alternativa,“ ukazuje nám Michaela a prozrazuje i další možnosti. Navíc se dají zakoupit i s přidanou příchutí, či kvalitním whey proteinem.

Místo mouky můžete totiž použít také nejrůznější směsi nebo protein. Výživová poradkyně doporučuje Double Plex s nejrůznějšími příchutěmi. „Zvýšíte v dezertu podíl bílkovin, více vás to zasytí, dodá více živin. Tento Double Plex obsahuje jak syrovátkovou bílkovinu, tak ještě micelární kasein. To je typ bílkoviny, která se déle tráví, takže to i déle zasytí. Sportovci si to dávají na noc, aby vyživovali tělo i během spánku. Můžete použít do vánočního cukroví nebo třeba do vánočky, například jeden podíl mouky a jeden proteinu. Tím, že je velmi mnoho příchutí, tak si určitě vyberete. Když například skloubíte pistáciovou příchuť se zmiňovaným ořechovým máslem, tak to bude mít i zajímavou příchuť,“ říká Michaela.

Existují i směsi na palačinky, na kaši, rýžová, pohanková mouka. V prodejně nabízejí i bezlepkové ovesné vločky atd. To vše se dá využít pro zdravější pečení.

A to není konec vánočnímu zdravému mlsání. Existují nejrůznější oříšky na ozdobení, lyofalizované ovoce, ze zdravých směsí na Mug Cake (hrníčkové buchty) si můžete udělat nejrůznější dezerty do skla třeba na vánoční či silvestrovský stůl. Alternativou na zdobení mohou být například lyofalizované maliny, ovoce sušené mrazem totiž vydrží delší dobu a zachová si živiny.

V prodejně PT Servis vám rádi a ochotně poradí. Michaela dokonce připravuje i recepty, o které se s vámi ráda podělí.

Prodejna má v nabídce teď před Vánocemi i vánoční čaje nebo nejrůznější sirupy například citronový, zázvorový nebo ovocný. „V zimě na zahřátí je výborné kurkumové latté se zázvorem nebo s vanilkou,“ doporučuje Michaela.

A na závěr ještě jeden tip v této prodejně. Nakoupit tady můžete i vánoční dárky, vše vám rádi a ochotně zabalí. Nebo můžete svým blízkým zakoupit dárkový poukaz, ty zde nabízejí v různých hodnotách.

Kontakt na prodejnu:

Pavel Trampota – PT Servis
Na Dlouhých 51, Plzeň – Doubravka
Otevírací doba ve všední den od 8 do 18 hodin.
Nakupovat můžete i na e-shopu - https://www.ptservis.cz/

Čtěte dále na blogu prodejny PT Servis
Jak zůstat fit během Vánoc?
Tipy na jedné dárky pod stromeček

Foto: QAP.cz, PT Servis

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24