14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Plněné ořechy nesmí na Vánoce chybět! Na lahodném krému nešetřete
Plněné ořechy patří ke klasice, pokud jde o vánoční cukroví. Zkuste je podle receptu foodblogerky. Na uležení jim stačí týden a s luxusním krémem určitě nešetřete...
Na přípravu budete potřebovat:
120 g vlašských ořechů
80 g cukru
180 g hladké mouky (špaldové)
140 g másla
Náplň:
80 g ořechů
80 g másla
80 g cukru
1 vejce
2 PL rumu
40 g čokolády nastrouhat
Postup přípravy receptu:
Jemně namleté ořechy smíchejte s cukrem, moukou a přidejte změklé máslo. Důkladně promíchejte a pak ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte do folie a nechte hodinu v lednici odpočívat.
Mezitím připravte krémovou náplň. Opět jemně namelte ořechy. Měkké máslo, cukr, vejce a rum vyšlehejte do hladké hmoty a pak vmíchejte ořechy a nastrouhanou čokoládu. Promíchejte a vložte také do lednice.
Těsto vyndejte z lednice a formičky plňte tak, aby těsto nepřesahovalo ořechový vzorek přes okraj. Těsta nedávejte moc, uprostřed palcem tvořte důlky, abyste ořechy mohli plnit. Během pečení se těsto trochu nafoukne, ale po zchladnutí opět klesne. Pečte v rozehřáté troubě na 180°C. Při vyndání by mělo těsto být trochu měkké nikoliv úplně tvrdé. Nechte chvilku zchladnout ve formičkách a jakmile budete moci vzít formičku do ruky, uchopte ji za držátko dnem vzhůru a zlehka s ní klepněte o pracovní desku. Ořechy se vyloupnout.
Náplň vyndejte z lednice a nechte trochu povolit. Po úplném vychladnutí ořechů navršte na jednu půlku náplň a druhou půlkou přiklopte. Trochu stiskněte.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.