04.11.2025 10:26
04.11.2025 8:17
Zemřel kardinál Dominik Duka
"V úterý 4.listopadu byl ve tři hodiny ráno Pánem života povolán na věčnost ve věku 82 let emeritní pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka OP," uvedlo Arcibiskupství pražské.
03.11.2025 12:43
Policie hledá svědky dopravní nehody v Plzni, řidič BMW z místa ujel
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní třikrát jinak! To musíte zkusit...
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní jsou tradiční dobrotou na svátek svatého Martina. Na výběr máte hned ze tří receptů! A potírat zásadně rozpuštěným máslem s rumem...
Na přípravu budete potřebovat:
První těsto:
540 g hladké mouky
360 g Hery máslové nebo másla
250 g smetany na šlehání
špetka soli
Druhé těsto:
420 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání
250 g Hery máslové nebo másla
špetka soli
Třetí těsto:
400 g hladké mouky
250 g Hery máslové nebo másla
250 g zakysané smetany
špetka soli
Ořechová náplň:
200 g nastrouhaných vlašských ořechů
150 g cukru moučka
špetka skořice
1 PL rumu
1 bílek
Postup přípravy receptu:
Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15 cm v průměru a asi 4 mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout.
Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180°C cca 20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.
